Україна звернулась до суду ООН, щоб змусити Росію скасувати заборону Меджлісу

Україна звернулась до суду ООН, щоб змусити Росію скасувати заборону Меджлісу

Фото: УНІАН

РФ вже рік ігнорує припис ООН.

Україна звернулась до Міжнародного суду ООН із проханням підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

У МЗС нагадали, що 2017 року Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала безпрецедентну справу проти РФ, щоб притягти її до відповідальності за фінансування та підтримку тероризму в Україні, а також расову дискримінацію під час агресії проти України.

Як повідомляється, 2017 року Міжнародний суд ООН вирішив застосувати тимчасові запобіжні заходи проти РФ на вимогу України. Зокрема суд зобов’язав Росію не обмежувати можливість кримських татар зберігати власні представницькі інституції, включно з Меджлісом. 

У Міністерстві наголошують, що минув рік, проте, незважаючи на чіткий припис наказу, Росія продовжує забороняти діяльність Меджлісу та перешкоджати їй. Тому Україна закликає суд ООН виконати свої судові повноваження та підтвердити обов’язок Росії скасувати заборону. 

У відомстві також додали, що наказ Міжнародного суду ООН зобов’язує Росію "забезпечити доступ до отримання освіти українською мовою".

Нагадаємо, у 2017 року у Раді Європи опублікували текст унікального рішення щодо Криму. Зокрема Рада Європи підкреслила, що рішення суду про визнання Меджлісу екстремістською організацією і заборону його діяльність, а також рішення про заборону лідеру Меджлісу приїздити в Крим, "серйозно порушують права кримських татар і підлягають скасуванню".

Повʼязані теми:

Наступна публікація