Українці активно купують вітаміни в аптеках: що кажуть медики про їхню ефективність проти коронавірусу

Українці активно купують вітаміни в аптеках: що кажуть медики про їхню ефективність проти коронавірусу

Фото: pixabay.com

Єдиний дієвий метод профілактики коронавірусу - це дотримання дистанції, маска та уникнення масових зібрань.

Українці активно купують вітаміни в аптеках, аби таким чином хоч трохи убезпечити себе від інфікування коронавірусом. Вітамін D зникає в аптеках: усе частіше вчені говорять про те, що сонячний вітамін може знизити ризик захворювання.

На чому базуються такі дослідження і наскільки їхні результати можуть бути ефективними - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Дослідження вчених Чиказького університету показало: люди з дефіцитом вітаміну D майже на 60% частіше виявляють позитивні тести на коронавірус. Цей вітамін справді відіграє важливу роль в імунній системі. Попередні дослідження відзначали зв’язок між низьким рівнем вітаміну та вищими показниками інших захворювань.

"Утім, прямої такої кореляції, що саме вітамін D є головним маркером, який вказує на те, що людина заразиться чи не заразиться вірусним захворюванням чи ГРВІ. Воно у цій ситуації поки ще не є досліджено", - пояснив терапевт Тарас Жиравецький. 

Дослідники Чиказького університету також зазначають:попри проміжні висновки про зв'язок рівня вітаміну D та ризику захворіти на коронавірус, остаточних доказів поки немає. Утім, люди все одно скуповують сонячний вітамін, як ніколи раніше.

Вітамін D зникає в аптеках: чи дійсно він допомагає захиститися від коронавірусу

Вітамін D зникає в аптеках: чи дійсно він допомагає захиститися від коронавірусу

"Сніданок" вирішив перевірити сім аптек в одному мікрорайоні. Виявилося, що вітамін D у більшості аптек таки є. Провізори кажуть, що люди також активно купують й інші вітаміни.

Утім, перед вживанням варто порадитися з лікарем. Передозування може підвищити рівень кальцію, спричинити проблеми з травленням і в деяких випадках призвести до втрати кісткової маси. "Досить неприємний стан, який може призвести до таких серйозних порушень, що людина може потрапити в лікарню. Коли менше сонця, це буде корисно. Я вважаю, що тут треба порадитися зі своїм сімейним лікарем, чи педіатром. Варто не передозовувати, а приймати терапевтичну дозу, профілактичну", - радить Тарас Жиравецький. 

Досі єдиний дієвий метод профілактики коронавірусу - це дотримання дистанції, маска та уникнення масових зібрань.

Повʼязані теми:

Наступна публікація