Українці розповіли, кому в країні довіряють найбільше

Українці розповіли, кому в країні довіряють найбільше

Ілюстрація / Фото: УНІАН

Громадяни України довіряють армії та волонтерам більше ніж президенту.

Найбільше українці (70 % опитаних) довіряють Збройним силам України, волонтерам (70%), президенту Володимиру Зеленському (68%) та церкві (65%), а найменше - російським медіа ( не довіряють їм 80% опитаних) та судовій системі (73%). 

Про це свідчать результати опитування соціологічною службою Центру Разумкова, проведені 1-7 листопада.

Згідно з дослідженням, окрім Зеленського, українці також довіряють спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову ( йому довіряють 52% опитаних, не довіряють - 31%) та режисеру й колишньому політв'язню Олегу Сенцову (36% проти 29%, які не довіряють). 

Тим часом, не довіряють найбільше українці Петру Порошенку (79%), Віктору Медведчуку (75%), Юлії Тимошенко (70%), Арсену Авакову (69%), Юрію Бойку (68%).

Серед інших інституцій, які не мають довіри в респондентів: державний апарат (чиновники, - 68,5%), місцеві суди (68%), політичні партії (66%), комерційні банки (66%), прокуратура (63%), Верховний Суд (62%), Конституційний Суд (58%), Антикорупційний суд (57%), САП  (56,1%), НАБУ (56%), НАЗК (56%), НБУ (52,3%).

Оцінюючи, як змінилася ситуація у країні в цілому порівняно від початку  2019 року, 48% респондентів вважають, що вона не змінилася, 26% - що загальна ситуація в країні погіршилася, а 15% - що покращилася.

Разом з тим, оцінюючи дії нової влади українці переконані, що керівництво держави намагається покращити ситуацію в країні, але поки що здебільшого це зробити не вдається – так вважає 43,9% опитаних. Влада намагається покращити ситуацію в країні і багато в чому їй це вдається – так висловилися 25,2% респондентів.  Із думкою про те, що влада лише імітує процес поліпшення ситуації згідні 22,8% українців. Не змогли відповісти на це запитання 8,1% опитаних.

Серед сфер, у яких ситуація погіршилася, учасники опитування найчастіше називали рівень цін і тарифів, охорону здоров'я та соціальний захист, оплату праці. 

Опитування проводили серед 2 015 повнолітніх респондентів у всіх областях на підконтрольній території. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося раніше, серед лідерів інших країн українці найкраще ставляться до білоруського президента Олександра Лукашенка. Лідера Білорусі позитивно оцінюють 66% громадян України, а негативно - 15%. Найгірше українці ставляться до президента Росії Володимира Путіна: 71% оцінюють його негативно, 17% - позитивно і ще 12% не змогли висловити свою думку. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація