Українці сліпнуть. Що робити, якщо погіршується зір

Українці сліпнуть. Що робити, якщо погіршується зір

Фото: Pexels

У більшості випадків сучасна медицина може відновити або хоч зберегти залишки зору.

Лікарі констатують, що близько двох третин українців мають короткозорість. А із віком вона може призвести до повної сліпоти. Статистику погіршують й інші недуги, які викликають ускладнення всередині очей.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Втрачати зір Аліна почала від десяти років. Відтоді з окулярами - нерозлучна.

"Якщо подивитись через звичайний поліетиленовий пакет, то ви побачите те саме, що я бачу без окулярів", - каже Аліна Марценюк.

Зберегти зір намагалася за допомогою вітамінів, та невдало. Коли ж пішла працювати, короткозорість почала розвиватися ще більшими темпами.

"Щодня я по 10 годин працюю за комп'ютером. Робота вдома, і це робота відповідно в офісі. І після робочого дня я ще активний юзер ґаджетів - або планшет використовую для цього, або телефон", - говорить Аліна Марценюк.

Щороку вона проходить перевірку в офтальмолога. Та щоразу висновки лікарів шокують усе більше.

"Зір у неї без окулярів 0,1. Тобто, умовно кажучи, 10 відсотків гостроти зору", - говорить лікар.

"Про те, що у мене 10-відсотковий зір зі ста, це така неприємна несподіванка для мене, я не розраховувала, що аж так все погано", - каже Аліна.

Саме через перенапруження очей від ґаджетів зір Аліни погіршується, каже офтальмолог. І це проблема вже мільйонів. Наразі близько двох третин українців мають короткозорість. Усе більше серед недужих - дітей.

"Найчастіша причина - це певне перенавантаження ока під час роботи на близькій відстані. І око, яке напружене, працює, не встигає відпочивати. У ньому може трішки підвищуватись очний тиск, посилюється кровообіг і все це призводить до його збільшення", - пояснює лікар-офтальмолог.

Якщо короткозорість прогресуватиме і далі, всередині ока виникають незворотні зміни, і людина може осліпнути. Щоби це відбувалося не надто швидко, офтальмологи радять не перенапружувати очей, щогодини давати їм відпочивати, не читати в погано освітлених місцях, дотримуватися повноцінного раціонального і збалансованого харчування, відмовитися від куріння.

Чому порушується зір та як цьому запобігти: поради лікаря-офтальмолога

Чому порушується зір та як цьому запобігти: поради лікаря-офтальмолога

Однак інколи навіть ці рекомендації - не допомагають. І зір втрачається через інші патології.

"Деякі зміни ока пробігають спочатку дуже непомітно", - каже лікар-офтальмолог.

У зоні ризику - люди із підвищеним артеріальним тиском, цукровим діабетом, з ендокринними захворюваннями чи порушеннями травлення. І ті, хто зазнав травми.

Це тепер Василь щодня ходить до тренажерної зали та посідає призові місця на чемпіонатах світу з тріатлону серед паралімпійців - 750 метрів пливти, 20 кілометрів їхати та 5 кілометрів бігти. Та коли був підлітком, жити не хотів зовсім. Після дитячої травми повністю втратив зір.

"Друг кидає палицю, я піднімаю голову, а вона вже між очима", - згадує Василь.

Що сліпне, Василь зрозумів не одразу. Та й турбувати батьків не бажав. Тому вже коли звернувся до лікарів, вони лише розвели руками.

"Вчасно не звернувся і втратив зір".

У більшості випадків сучасна медицина може відновити або хоч зберегти залишки зору, каже лікар. Головне, вчасно звернутися по допомогу до фахівця. У Аліни, приміром, досить високі шанси відновити зір на 100 відсотків, однак уже за допомогою хірургічних методів.

Інна Власова, Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація