Різдвяний Святвечір: сьогодні християни східного обряду зберуться за святковим столом

Різдвяний Святвечір: сьогодні християни східного обряду зберуться за святковим столом

Ілюстрація

На різдвяному столі традиційно має бути 12 страв.

У понеділок, 6 січня, напередодні Різдва, християни східного обряду відзначатимуть Святий вечір. Після 17.00 в храмах розпочнуться урочисті богослужіння.

У багатьох країнах Святвечір вважається одним із найважливіших родинних свят, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. Згідно з традицією, цього дня за спільним столом збирається вся родина. Вечеряти сідають, коли на небі з’являється перша зірка. Першим місце займає господар чи найстарший у родині.

Як відомо, на святковому столі має бути 12 пісних страв, на честь дванадцяти апостолів, які брали участь у Тайній вечірі. Головною стравою традиційно вважається кутя й узвар. Ставлять її, а також запалену свічку, в центр столу. Окрім цього, господині готують ще 11 пісних страв, адже це останній день пилипівського посту.

На Святвечір існує погодне повір'я: якщо на багату кутю іній або сніг – то літо буде дощовим. Кажуть, якщо в цю ніч десь заночувати, то цілий рік блукатимеш світом. Не можна і сваритися в цей день, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою. Також вірять, якщо у надвечір'я Різдва побачити як падає зірка й загадати бажання, воно здійсниться.

Разом з тим, рятувальники звернулися до українців із закликом відмовитися від використання петард, салютів та феєрверків у Різдвяні свята для уникнення трагічних випадків. Також у низці населених пунктів введено заборону на використання піротехнічних виробів до завершення бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, 1 січня до реанімаційного відділення Житомирської обласної лікарні потрапив чоловік, який постраждав внаслідок вибуху феєрверка. У нього діагностували переломи черепа і кістки правого ока, а також опіки обличчя.

Тисячі людей продовжують святкувати Новий рік у столичних новорічних містечках

Тисячі людей продовжують святкувати Новий рік у столичних новорічних містечках

Повʼязані теми:

Наступна публікація