Українці вирушили у мандрівку Європою на велосипедах із сонячними батареями

Українці вирушили у мандрівку Європою на велосипедах із сонячними батареями

Фото: unsplash.com

Їхня подорож насичена краєвидами, новими знайомствами і при цьому дуже бюджетна.

Українська пара подорожує Європою на роверах, причепивши до одного з них сонячні панелі. Закохані планують подолати 22 країни за 80 днів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Їхню закордонну подорож звичайною не назвеш: пересуваються велосипедами зі швидкістю 15 км/год, сплять у наметі, де сподобаються краєвиди, готують на плитці, яка живиться сонячною енергією. Поїздку на 7 тисяч кілометрів Сергій та Юля розподілили на три етапи і назвали пізнавальним відпочинком. Їхній шлях почався з Польщі, далі – були Словаччина та Угорщина – три країни пара об'їхала за 10 днів. Попереду ще 16 держав Європи, на які у них заплановано два місяці, а восени завершальний етап мандрівки — Молдова, Румунія, Україна.

Українська пара подорожує Європою на роверах, причепивши до одного з них сонячні панелі

Українська пара подорожує Європою на роверах, причепивши до одного з них сонячні панелі

"Наша перша мета – дослідити, як виглядає відновлювальна енергетика в Європі", - каже мандрівник Сергій Толстіхін. Він за освітою психолог, вона – фінансист. Обоє громадські активісти, пропагують “зелену” енергетику в Україні. "Сонце падає сюди, світлова енергетика перетворюється в електроенергію, по проводу йде в батарею, накопичує її цей звичайний павербанк", - коментують свій прилад ентузіасти. Їхні гаджети завжди заряджені, ранкова кава зварена, гарячий обід приготований. Туристи зазначають, що веломандрівка Європою у рази доступніша, ніж Україною, бо всюди прокладені зелені маршрути, якими можна обминати жваві траси. До того ж, мандрівники  знайомляться з українською діаспорою у кожній країні – про себе написали в інтернеті і отримали купу запрошень.

"У Словаччині нас одна сім'я хотіла прийняти, але розповіли про нас, інша теж захотіла, щоб ми в них заночували, то вони вже говорили, то давайте хай хоч у нас велосипеди залишать, а у вас хай ночують", - розповідає мандрівниця Юлія Мазур. Це не перша закордонна велоподорож пари, їхній відпочинок — бюджетний, бо їжу купують у супермаркетах і готують самі, тому на харчування на день витрачають не більше 5 євро. А Сергій завдяки крутінню педалей, каже, ще й схуд на 30 кілограмів, адже раніше важив 110. Після цієї велоподорожі пара планує розробити зелені маршрути для велосипедистів по Україні і запропонувати їх громадам, які хочуть розвивати екотуризм.

Як повідомлялося, у липні на туристичному порталі TravelSupermarket опублікували рейтинг найкомфортніших міст світу для подорожей. Перше місце посіла Барселона, де 345 пішохідних туристичних маршрутів, шість тисяч веломаршрутів зі зручною схемою прокату і сучасним метро, а також вигідні тарифи на таксі. Місто отримало 81,3 бали зі 100 можливих.

Кореспондент ТСН Світлана Павук

Повʼязані теми:

Наступна публікація