Українцям дали цінні поради, як правильно купити та з'їсти кавун для користі здоров'я

Українцям дали цінні поради, як правильно купити та з'їсти кавун для користі здоров'я

Фото: УНІАН

Сезон не буде тривалим, тож покупцям радять не зволікати.

Сезон кавунів у розпалі, і на столичних ринках можна придбати смугасті з Херсонщини, ба, навіть із далекого Ташкенту. Про користь та шкоду найпопулярнішої сезонної ягоди йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У родині Михайлових сезон кавунів починається в середині липня. Перш, ніж опинитися на столі, величезна ягода проходить ретельне обстеження та пробу. Під час вибору орієнтуються на сухий хвостик, велику жовту пляму на "пузі" та "голос" кавуна. "Так, ніби кудись в пустоту стукаєш, то він доспівший", - пояснює покупець.

Експерти розповіли, які купувати кавуни, аби уникнути харчових отруєнь

Експерти розповіли, які купувати кавуни, аби уникнути харчових отруєнь

У своєму виборі родина не помилилась – кавуном ласують навіть домашні улюбленці. Шестикілограмова "ягідка" йде за один присіст. Фахівці кажуть, що це найкращий спосіб вживання баштанних. Бо вітаміни в розрізаних кавунах "живуть" недовго, тому вживати їх радять протягом доби. А от купувати те, що вже накрили плівкою – взагалі протипоказано. "Такий кавун – це чисто реклама. Я його не куплю, бо я не знаю, яким ножем, в яких умовах його різали", - пояснює експерт-дієтолог.

Щоб уникнути розчарувань під час купівлі, експерти радять ретельно роздивлятися ягоду з усіх боків. Доспілий кавун дзвінко скрипітиме, матиме характерне забарвлення та форму. "Зовні малюнок має бути чіткий і яскравий. Звісно, потрібно дивитися на місце, де була квітка, тобто чим воно більше, тим кавун висихав більше, і більше його цукровість, менше води", - пояснюють знавці.

Свій товар продавці на столичному ринку нахваляють та за якість ручаються. "Гарний сорт, розбирають. У нас зеленого не було. За увесь час, скільки торгуємо, розрізали людям – зеленого не траплялося", - твердять торговці. Та навіть смачний та стиглий кавун може містити перевищену норму нітратів, застерігають медики. Визначити точну кількість хімікатів можна лише в лабораторіях або ж за допомогою спеціальних пристроїв.

В домашніх умовах провести відповідний аналіз важко, але є перевірені методи. "Якщо ви поглянете – він нерівномірно забарвлений. В якихось ділянках він рожевий, в якихось червоний. Насіння є чорне, є світле, і ось добре помітні жовті прожилки, котрі говорять про те, що тут, вірогідно, високий уміcт нітратів", - розповідає сімейний лікар Вероніка Князєва. Чорні зернята, рівномірно зафарбована рожева м'якоть та світлі прожилки – такий кавун їсти можна, але головне – робити це правильно. Дієтологи не радять споживати ягоду одразу після їжі, бо тоді не станеться належного очищення організму. Воно відбувається, що кавун потрапляє в порожній шлунок, тоді вода з цукром швидко всмоктується в кров, збільшує її об'єм та активізує діяльність нирок, які й очищують.

Тим, хто ще не встиг досхочу наїстися сезонних ягід, фермери та продавці радять поквапитися, через спеку врожай на баштанні значно менший, аніж торік, відтак кавуновий сезон триватиме недовго.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація