Українцям нагадали про неприємну хворобу, яку варто виявляти на ранній стадії

Українцям нагадали про неприємну хворобу, яку варто виявляти на ранній стадії

Фото: acmd-clinic.com

Цього місяця медики говорять із пацієнтами про рак товстої кишки.

Березень – місяць обізнаності про рак товстої кишки, одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у світі. В Україні про нього багато хто говорити соромиться, в той час як у США,  наприклад, про цей діагноз розповідали голлівудські зірки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пані Любов іде консультацію до лікаря – з раком її родина зіткнулася дуже близько. Батько почав гаснути на очах. Якщо ним захворів батько, це означає, що і в неї підвищені ризики. Щоб їх уникнути, слід проходити колоноскопію. Зараз цю процедуру роблять у медикаментозному сні, не відчутно для пацієнта.

ТСН дослідила, як попередити рак товстого кишківника

ТСН дослідила, як попередити рак товстого кишківника

Синя стрічка – символ хвороби, знак про місяць обізнаності з нею. Якщо в лікаря питають про синю стрічку, він відповідає, що цьому виду раку можна цілком запобігти, якщо вчасно зробити колоноскопію. Відеокамера бачить утворення – поліпи, котрі можуть перероджуватися в пухлини. На підставі цього дослідження лікарі можуть зробити висновок про необхідність видалення небезпечної ділянки та призначення лікування.

Щороку в світі виявляють мільйон нових випадків цієї хвороби. Її поява залежить від віку, наявності хронічних захворювань і способу життя. "Що вища маса тіла – то більші ризики отримати пухлину в кишківнику", - попереджають медики. Особливість хвороби в тому, що людина нічого не відчуває. Пухлина може рости роками і не давати про себе знати. Бити на сполох починають, уже коли пухлина розрослася та часто дає метастази.

Однак навіть такі випадки підлягають лікуванню, причому часто хірурги працюють без розрізу – завдяки камері та мікроскопічним інструментам. Аби не доводити до цього, медики радять хоча б мінімально слідкувати за власним здоров’ям. А саме: по досягнення 45-річного віку прийти на колоноскопію. Якщо лікаря нічого не насторожить, то наступну процедуру він призначить через п’ять років.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація