Українцям похилого віку складно знайти роботу. Де шукати та скільки платять

Українцям похилого віку складно знайти роботу. Де шукати та скільки платять

Фото: pixabay.com

Населення старіє, а роботи більше не стає.

1 жовтня у світі відзначають День людей похилого віку. На міжнародному рівні "похилий вік" - це 65+, а в Україні ж - на п’ять років нижче. Та проблем, однозначно, більше. Окрім нестачі грошей та самотності цій категорії людей дуже важко знайти роботу. Як успішно використати свій потенціал у поважному віці, розповідає "Сніданок з 1+1".

На думку геронтологів, у віці 60+ потрібно перебудовуватись враховуючи вікові особливості.

Пенсіонерка Тетяна Сіленко розповідає, що у 38 років її вперше не захотіли взяти на роботу. Далі були ще кілька невдалих спроб. "Все влаштовувало роботодавців, доки вони не питали скільки вам років. Ой вибачте, вам буде важко. Вам уже стільки років", - розповідає пенсіонерка.  

Це змусило її думати, як заробити на життя, аби зовсім не впасти у відчай. Сіленко зробила підприємство і сама працювала на себе. За кілька днів жінці – 60. За її словами, вона не соромиться свого віку.

Демографічні дослідження у всьому світі показують, кількість літніх людей постійно зростає. "Населення старіє, зараз приблизно 13-15% людей – старші 65 років у світі. Років через 50 буде 20-25 %", - розповідає заступник директора Інституту геронтології Валерій Шатило. 

В Україні кожен 5 житель похилого віку. "Вікові межі в нашій країні – це 60 років і старше. Це люди похилого віку", - зазначає Шатило. 

Тим часом, за міжнародною класифікацією ООН, це – 65 років. 

Нідерланди: у музеї Ешера в Гаазі на роботу беруть лише людей віком старших за 65 років. У них 1-2 робочих дні на тиждень.

Фінляндія: тут пенсіонери забезпечені. А в День людей похилого віку телебачення показує передачі здебільшого на їхній смак.

В Україні ж інші реалії. "Більшість людей пенсійного віку отримують малу пенсію. Соціальні служби повинні не просто опікуватися людьми літнього віку, а залучати їх до суспільного життя", - зазначає експерт.

Ярослава Гресь: як знайти роботу у 60+

Ярослава Гресь: як знайти роботу у 60+

Людей "60+" роботодавці не зацікавлені брати на роботу, але кількість резюме від таких людей за останні 5 років збільшилась удвічі.

"Ми бачимо, що цікавість до різноробочих, виробничих, вакансій прибиральниць зменшується. Більший стає попит на адміністративний персонал, ІТ-сферу. І топ-менеджмент. Є цікаві кейси і флористів і барменів. Це одна із найдинамічніших зростаючих груп", - керівник експертно-аналітичного центу hh.ua Юлія Дрожжина. 

Та й зарплати їм високої ніхто не пропонує,  і шукачі роботи про це знають. "Зарплатні очікування починаються від 3000 грн. Це в три рази менше, ніж в середньому на ринку. Але такі пошукачі частіше цікавляться роботою гнучким графіком, або з неповним робочим днем", - зазначає Дрожжина.

Нагадаємо, у грудні 2018 року повідомлялося, що літні люди на пенсії освоюють нові професії. Вони стають моделями та інтернет-блогерами.

Що допоможе не боятися своїх років та в яких професіях стають успішними люди старшого віку

Що допоможе не боятися своїх років та в яких професіях стають успішними люди старшого віку

Повʼязані теми:

Наступна публікація