Українцям, які живуть у висотках, радять зробити запасний вихід із домівок, щоб не загинути у пожежі

Українцям, які живуть у висотках, радять зробити запасний вихід із домівок, щоб не загинути у пожежі

Якщо ви живете вище 5-ого поверху, то пожежники можуть вас не врятувати

Що ближче ваша квартира до неба, то кращий краєвид із вікна і менше шансів вижити.

Трагедія в Макіївці, де двоє людей, рятуючись від вогню, вистрибнули з висотки, приголомшила Україну і виявила неймовірну річ: якщо ви живете вище 5-го поверху, то ви знаходитесь в смертельній небезпеці і можете покладатися лише на себе, - йдеться в сюжеті ТСН-Тижня.

У Макіївці, стоячи на підвіконні сьомого поверху, погорільці намагалися врятуватися від вогню. Коли побачили машини МНС, то почали благати про допомогу. Але вона не прийшла ні через двері, ані через вікна. Тоді вогонь залишив тільки один шанс на порятунок – стрибати. З 20-метрової висоти це тривало кілька секунд, а спіймати їх ніхто не квапився.

Квартира на високому поверсі зменшує ваші шанси на виживання

Квартира на високому поверсі зменшує ваші шанси на виживання

Єдиний із чотирьох мешканців двох охоплених вогнем квартир, що вижив, Олексій Ямпольський досі знаходиться в реанімації. Памʼятає не все. Згадує, що сусід покликав, бо в нього зайнявся балкон. Він відчинив двері й опинився в чадному диму. Аби не задихнутися, вибив шибку в під‘їзді. Виникла тяга і полумʼя швидко дісталось до його квартири. Усе це сталося за дверима, зараз їх позабивали, щоб мародери не розкрали залишків пожитків. Тут і досі відчувається запах гару та смерті.

Погорільці не викликали пожежників, бо телефонний дріт плавився, а з мобільного не могли додзвонитися. Заливали полум'я водою, але воно охопило всю квартиру, затиснувши Олексія з сестрою біля вікна. Звідти вони побачили, що надзвичайники вже є, але їх не рятують. Минуло приблизно 40 хвилин. Під вікна збіглися сусіди, щосили намагаючись допомогти пожежній команді, вони розгортали шланги, самі рвалися бігти до погорільців. 

На двох людях, що були у вікні, зайнявся одяг і біль був таким, що крок у прірву здався порятунком. 42-річна жінка від травм померла в кареті "швидкої", а двоє чоловіків учаділи. Свідки трагедії винуватять у їхній смерті рятувальників

Надзвичайники натомість винуватять мешканців, що надто пізно викликали пожежників і виправдовуються, що приїхали в нормований час і діяли за регламентом. Кажуть, що ловити людей, що вистрибують із висоти вище 5-го поверху, взагалі не мало сенсу, бо брезенти не витримують їх ваги.

Під тиском громадського резонансу проти рятувальників відкрили кримінальне провадження. Підозрюють у службовій недбалості, хоча обвинувачення ще не висунуті нікому. 

Гонитва за прибутками при космічній ціні на землю змушує забудовників збільшувати поверховість новобудов. Рятувальні служби залишилися в епосі п'ятиповерхівок. Тож, щоб власники апартаментів на якомусь 25-ому поверсі почувалися безпечно, про них мають потурбувалися ще на етапі проектування хмарочосів.

Інженер технагляду компанії-забудовниці Наталя Вільховська з гордістю розповідає, що всі приміщення оснащені протипожежними датчиками, які підʼєднані до компʼютера, а до кожного приміщення в будинку підведена протипожежна водяна система. На додаток - по периметру 16-го поверху є спеціальний балкон. Гордістю проектувальників цього хмарочоса є спеціальний майданчик для приземлення гелікоптера. Але до такого засобу порятунку від вогню чиновники МНС ставляться скептично, бо вертоліт не зможе злетіти на будівлю через задимлення. 

Порятунок знаходиться у власних руках, запевняє інструктор із виживання Вʼячеслав Колосов. Він закликає вже сьогодні піти до магазину і зробити у власній квартирі запасний вихід. Щоб придбати набір, потрібно кількасот гривень та навчитися вʼязати вузли і кріпити карабіни до мотузки. Це нескладно і стане у пригоді частіше, ніж ви думаєте, каже екстремал. Достатньо витратити 2 години свого життя, щоб опанувати ці навики, щоб потім бути спокійним на все своє життя.

Нагадаємо, що рятувальники з Макіївки можуть сісти за ґрати за повільність

Кореспонденти ТСН Світлана Федчун, Марина Макущенко, Станіслав Ясинський, Сергій Осадчук, Сергій Сєров

Повʼязані теми:

Наступна публікація