Українцям заборонять виїзд до РФ за внутрішнім паспортом - ДПСУ

Українцям заборонять виїзд до РФ за внутрішнім паспортом - ДПСУ

Фото: ТСН.ua

Людям радять завчасно подумати про оформлення документів.

Від 1 березня 2020 року громадяни України не зможуть перетинати державний кордон з України в Російську Федерацію на підставі внутрішнього паспорта чи свідоцтва про народження. Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби.

У ДПСУ наголосили, що такі зміни передбачені урядовою постановою від 18 грудня 2019 року.  При цьому, українці, які виїхали до РФ раніше за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження зможуть повернутися до України за цими ж документами.

"Такі нововведення позитивно вплинуть на якість та швидкість прикордонного контролю. Вони дадуть змогу запобігти використанню підробок внутрішніх паспортів та свідоцтв про народження з огляду на низький ступінь захисту цих документів", - наголошують прикордонники.

Також відзначається, що через  нововведення зменшиться ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон, а кількість фактів підробок закордонних паспортів суттєво нижча.

"Так, у 2019 році українські прикордонники виявили та припинили 502 спроби перетинання особами державного кордону за підробленими документами. Варто зауважити, що з 89 підроблених документів, виявлених на кордоні з Російською Федерацією – 73 були саме внутрішні паспорти", - вказують у ДПСУ.

Окрім цього, у внутрішніх паспортах, на відміну від закордонних, відсутня можливість проставляння відміток про перетинання державного кордону, що часто створює проблеми особам, яким потрібно підтвердити перебування за кордоном.  Українцям, які планують їхати до РФ, радять завчасно подбати про підготовку закордонного паспорту.

"Не варто розглядати це повідомлення як рекомендацію відвідати Російську Федерацію. Адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн. Та й часу на виготовлення закордонного паспорта, якщо ви його досі не отримували, залишилося не так багато", - підсумували прикордонники.

Раніше повідомлялося, що Кабмін планує прискорити виготовлення закордонних паспортів. У Києві буде доступне виготовлення за один день, в інших містах - за три. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація