Українець подарував музею тисячолітню бабу, котра принесла йому нещастя

Українець подарував музею тисячолітню бабу, котра принесла йому нещастя

Половецьку пам'ятку чоловік придбав випадково, і тепер радіє тому, що позбувся її.

У Дніпрі кам'яна половецька баба налякала власника настільки, що він подарував старожитність музею. Тепер історики тішаться, що тисячолітня статуя стане прикрасою найбільшої колекції в Україні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Спершу історична пам'ятка була окрасою садиби В'ячеслава. Він назвав бабу "Матильдою" та вважав її жінкою, однак фахівці кажуть, що насправді в камені зображений чоловік-воїн – видно шолом, зброю і кам'яний вус. Історики припускають, що це посмертний пам'ятник видатному половцю. З'явився він у чоловіка випадково: купити тисячолітній витвір В'ячеславу запропонували волоцюги. Із появою фігури господар пов'язує початок містичних подій: смерть близького родича та чотири пограбування поспіль. Під час останнього вкрали машину.

Власник тисячолітнього витвору половців віддав старожитність музею, бо воно приносить нещастя

Власник тисячолітнього витвору половців віддав старожитність музею, бо воно приносить нещастя

В'ячеслав утомився від напастей і вирішив віддати бабу в музей. Там не приховують радості, адже значно частіше кам'яні статуї безслідно зникають приватних колекціях або псуються просто неба. Історики впевнені, що музею баба нещасть не принесе. "Для музею це буде непогано. А вдома якщо ви будете тримати речі, сучасною мовою говорячи, з кладовища, то це навряд чи приведе до гарних подій", - каже завідувач відділом археології Олександр Старік.

Раніше повідомлялося, Кам'яну статую, якій може бути три тисячі років знайшли жителі села Клинці на Кіровоградщині. Скіфська баба лежала просто на звалищі і мало не стала здобиччю чорних археологів. Селяни перевезли її у безпечне місце, а згодом вона має поповнити колекцію кіровоградського краєзнавчого музею.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація