Українець, який заразився коронавірусом, дізнався про свій діагноз в день народження

Українець, який заразився коронавірусом, дізнався про свій діагноз в день народження

Ілюстрація / Фото: Associated Press

У хворого тримається висока температура.

Українець, який заразився коронавірусом, дізнався про свій діагноз у день народження. Сьогодні йому виповнилось 39 років, йдеться у ТСН.16:45.

Чоловік з дружиною подорожували Італією, коли там почав ширитися коронавірус. від 21 лютого подружжя побувало у чотирьох італійських містах. Додому поверталися спершу літаком на Румунію, а далі автомобілем через кордон.

Перші симптоми хвороби у чоловіка з'явилися 28 лютого. Наступного дня його шпиталізували.

Хвороба нині минає легко: кашель та температура до 38 градусів. Його дружина наразі здорова. Вона самоізолювалася вдома. ТСН вдалося поспілкуватися з нею телефоном. Вона каже, як чоловік заразився, не розуміє.

"Я з ним говорила сьогодні о другій годині дня, була температура 38. В п’ятницю з вечора в нього почалось – температура до 38,4 і не могли збити. Ми там (в Італії) ні з ким так не контактували, особливо ні з ким не спілкувались. Ми подорожували вдвох, вдвох ходили і намагались не бути у великих скупченнях людей, крім аеропорта", -  розповіла дружина хворого.

Епідеміологи вже встановили коло людей, з якими контактував хворий. Це прикордонники, медики, сусіди та рідні - загалом три десятки людей. За усіма нині спостерігають медики, однак їх не ізолюють окремо на карантин, оскільки жодних симптомів немає.

Чернівці, тим часом, живуть звичним життям. Людей у масках на вулиці журналісти не побачили. За словами епідеміологів, про карантин у місті наразі не йдеться. Навіть садочки працюють у звичному режимі і масові заходи не обмежують.

Коронавірус у світі: кількість хворих сягнула понад 92 тисячі

Коронавірус у світі: кількість хворих сягнула понад 92 тисячі

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація