Українець за п'ять місяців пішки дійшов від Києва до Португалії

Українець за п'ять місяців пішки дійшов від Києва до Португалії

Фото: ТСН

Мандрівка Валентина Черненка претендує стати рекордом України.

Він зміг, бо відважився. Понад 5 тисяч кілометрів за 161 день пройшов програміст із Києва до Лісабона. Його пішу мандрівку внесуть до Книги рекордів України.

Сам парубок, після повернення додому, зустрівся з ТСН і розповів, чому мрії треба здійснювати і як йому це вдалося.

До фінішу в Лісабоні він ішов понад п’ять місяців. Валентину Черненку 36 років, київський програміст. Із мізерним досвідом, але з великою мрією.

"Якщо у вас є мрії і бажання, то ви обов’язково маєте спробувати їх здійснити. Ви можете зрозуміти, що воно вам не потрібно в процесі. Але треба жити так, як нам хочеться. Це дає життю наповненості. І це залишилось би зі мною на все життя – я знав би, що хотів, але я так і не спробував", - каже Валентин.

Він подолав найдовший маршрут серед українців: пройшов 5516 кілометрів через 12 країн за 161 день.

Фото: ТСН

Стартував він 5 квітня з центру Києва. Із рюкзаком на 20 кілограмів і двома палицями. Повернувся – з легшою наполовину ношею.

"Багато одягу я просто повикидав. Цей одяг мав вигляд зовсім трагічний. Футболка - просто повигоряла на сонці. Взуття витримало, але в подальшому використанні трекінгові черевики стерлися. Інша пара взуття теж зі мною. Вони виглядають, бачте, були вже просто на грані", - каже чоловік.

Подорожував він удвох із бегемотиком – м’яку іграшку Валентину подарувала донька. За нею і дружиною, яка ще й зламала ногу, - сумував найбільше.

"Це як спосіб сповільнити своє життя. Перші місяці - це було як пригода, а в якийсь момент ти розумієш, що це надовго, всерйоз. Це був дивний стан, при чому надовго, це не стан одного-двох днів, це була психологічна нестабільність. З Швейцарії я почав дуже сильно сумувати за дитиною", - згадує Валентин.

Програміст Валентин Черненко пройшов пішки 5 тисяч кілометрів з Києва до Лісабона

Програміст Валентин Черненко пройшов пішки 5 тисяч кілометрів з Києва до Лісабона

Ідея пройти великий шлях в нього з’явилася три роки тому. Валентин щодня долав у середньому по 40 кілометрів. Спав у лісах - переважно в наметі, раз на тиждень - у хостелах. Дорогою знайомився з місцевими українцями – дехто запрошував його в свій дім на ніч.

Із подорожі він повернувся з величезним досвідом. Але й схуд на 5 кілограмів. Його мандрівку мають внести до Книги рекордів України. Та він радіє іншому – переміг себе. Щоби здійснити цю мрію, продав навіть авто. За 5 місяців, каже, витратив три тисячі євро, бо дуже економно жив.

Пройти пішки вже навколо світу - Валентин не планує, бо, каже, ця мандрівка може тривати і 5 років. Він так надовго розлучатися з родиною ні за що не хоче. Бо за час подорожі остаточно усвідомив: сім’я – найдорожче, що має.

Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація