Українська кардіохірургія: інвестиції створюють умови для інновацій Новини компаній

У середині вересня увага провідних кардіохірургів світу була прикута до України – на 28-му Конгресі Всесвітньої асоціації серцево-судинних і торакальних хірургів у Любляні український кардіохірург, керівник Центру кардіохірургічної допомоги "Добробут" Олександр Бабляк представив революційну методику проведення багатосудинного коронарного шунтування, яка змінює підходи до лікування пацієнтів з ішемічною хворобою серця.

За словами Олександра Дмитровича, розробка методики значною мірою пов’язана з інвестиціями, які прийшли в кардіохірургію завдяки розвитку приватної медицини і створили умови для ефективного лікувального процесу та наукових пошуків. 

Цим двом темам – інноваціям та інвестиціям – була присвячена прес-конференція "Рік потому. Підсумки та досягнення першої приватної кардіохірургії в Україні", організована 19 вересня 2018 року медичною мережею "Добробут", в якій проведено вже понад 450 операцій на відкритому серці.

Представники клініки розповіли, що чотири із п’яти втручань у кардіохірургії мережі виконуються мініінвазивним способом без травматичного розрізу грудини. Такого високого відсотка щадних мініінвазивних операцій немає в жодному кардіохірургічному центрі світу, оскільки "Добробут" – єдина клініка, де вже більше року через міні-розрізи роблять найбільш поширену операцію на серці – багатосудинне коронарне шунтування.

З часу впровадження нової методики її переваги, у першу чергу швидкість відновлення та мінімальний дискомфорт, відчули вже понад 260 пацієнтів. Серед них – львів’янин Андрій Лапичак, який приїхав на прес-конференцію на восьмий день після операції. Чоловік розповів, що вже кілька днів легко піднімається сходами, без проблем їздить містом і за два тижні планує йти на роботу.   

За словами Олександра Бабляка, після конгресу в Любляні українські лікарі отримали запрошення виступити ще на кількох міжнародних спеціалізованих форумах. "Ми пишаємося, що наші лікарі вже не тільки вчаться, а й вчать. І докладатимемо зусиль, щоб кардіохірургія клініки розвивалася і як платформа для обміну досвідом кардіохірургів зі всього світу", – відзначив генеральний директор ММ "Добробут" Олег Калашніков.

У продовження розмови про плани Олег Володимирович розповів, що найближчим часом мережа проінвестує розвиток ангіографії, щоб уже з листопада цього року надавати весь спектр кардіохірургічних послуг і проводити не тільки операції на відкритому серці, а й ендоваскулярні втручання. Крім того, спільно з компанією Philips розроблено великий концепт-проект зі створення Центру серцево-судинних захворювань (ССЗ), відкриття якого заплановано на вересень 2020 року. Для України, яка разом із Болгарією очолює список країн Європи з найгіршою ситуацією щодо ССЗ, поява такого центру вкрай важлива.

Не оминули й тему вартості операцій на серці. "У середньому це 170 000 гривень. Може здатися, що дорого. Але запевняю, що, наприклад, за мініінвазивне багатосудинне коронарне шунтування в будь-якій європейській країні доведеться заплатити від 25 000 євро. Ми робимо в середньому за 5000 євро. При цьому рівень інвестицій у нас такий самий, а обладнання з урахуванням логістики та митних зборів обходиться дорожче. Попри це ми утримуємо низькі в порівнянні з Європою ціни, хоча робити це все важче", – зазначив Олег Калашніков.

За словами керівника ММ "Добробут", інвестиції в медичну галузь України ризиковані і залишатимуться такими, поки громадяни вимушені самі платити за лікування. Оператори медичного ринку сподіваються, що коли з 2020 року запрацює реформа, ситуація зміниться. Тоді інвестори будуть упевнені, що інвестиції окупляться, і це створить передумови для розвитку вітчизняної медицини.

Наступна публікація