Українська медицина майбутнього запрацювала в одному з районів Полтавщини

Українська медицина майбутнього запрацювала в одному з районів Полтавщини

Фото: Сайт президента України

Сільські амбулаторії під’єднали до інтернету, а кожному пацієнту зробили електронні картки.

У Міністерстві охорони здоров’я України звітують про 5 млрд гривень, виділені бюджетом на нові медичні амбулаторії. Поки що такі є лише в Гадяцькому районі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Там усі заклади під’єднані до всесвітньої мережі, а медичний персонал пройшов курси комп’ютерної грамотності. База пацієнтів тепер електронна, кожен лікар бачить історію хвороб свого пацієнта, дані з’являються там дуже оперативно. Запис на огляди в того чи іншого фахівця електронний, а за результатами аналізів не потрібно приїздити окремо – їх долучають до електронної картки і сімейний лікар може переглянути їх навіть раніше, ніж пацієнт добереться до нього з лабораторії.

МОЗ рекомендує будувати сучасні амбулаторії замість ремонту старих

МОЗ рекомендує будувати сучасні амбулаторії замість ремонту старих

Спочатку і пацієнти, і медики боялися новацій. Пенсіонери не хотіли брати пластикові картки, бо боялися, що через них хтось отримає гроші з їхніх банківських рахунків. Лінувалися навчатися новому й медики, але тепер радіють, що на записи та читання історії хвороб витрачають менше часу, чітко знають свій розклад, а в разі потреби швидко отримують фахові консультації з обласного центру. Замість того, аби їхати 120 кілометрів розбитою дорогою, фахівець у Полтаві в комп’ютері дивиться результати аналізів і допомагає колегам із висновками: як лікувати та які препарати рекомендувати. 

У МОЗ кажуть, що це лише перші кроки до телемедицини, а щоб система почала працювати, довелося перенавчити увесь медичний персонал. Гадяцький район Полтавської області поки що єдиний в Україні, де до всіх сільських амбулаторій дійшла цивілізація. На це витратили 1,5 млн гривень – це понад 120 одиниць техніки. Місцевій владі хоч і довелося витратитися, але вже з червня такі амбулаторії і лікарі з бюджету будуть отримувати більше грошей, ніж ті, які працюють по-старому. Амбулаторії ж, де обладнання більше схоже на музейний експонат, валиться стеля, туалет на дворі – міністерство радить не комп’ютеризовувати, а зносити. А на їхньому місці будувати нові, бо ремонтувати старе все одно виходить дорожче, ніж будувати сучасні приміщення.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Наступна публікація