Українські хоумскулери: діти дедалі частіше змінюють школу на самоосвіту

Українські хоумскулери: діти дедалі частіше змінюють школу на самоосвіту

Фото: УНІАН

Батьки в таких починаннях лише допомагають, бо не довіряють вчителям і системі освіти.

З року в рік в Україні стрімкими темпами зростає кількість школярів, що вчаться поза стінами шкіл. Це поки що поза законом, але батьки вимагають змін, бо шкільна система застаріла, а рівень підготовки вчителів недостатній, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Таких, як Артем, називають на американський манер хоумскулерами – домашніми школярами. Він закінчив перший клас у селі Бобрик під Києвом, але тепер дальшу програму засвоює разом із мамою – викладачем англійської. Завдання отримують у Харкові, виконують контрольні роботи, але в той час, коли самі хочуть. Що школа лише забирає час у дітей, Евгенія вирішила 21 рік тому, тож удома вчила й свою старшу, тепер уже 28-річну доньку. "Давала їй підручники – це ж цікаві книги, в принципі, якщо їх читати, а не одну тему розносити на місяць уроків. Це ж знущання, навіщо так розтягувати? І неможливо працювати з 30 людьми одночасно", - каже вона.

Міністерство освіти планує легітимізувати дистанційне навчання вдома

Міністерство освіти планує легітимізувати дистанційне навчання вдома

Ксеня підтримує маму, хоча й ходила до школи із 6-го класу, вивчилася на перекладача англійської і іспанської, має свою справу. Тепер зізнається, що окрім системи, не любить і вчителів. "Принижували за першої можливості. Мені було нецікаво, бо я багато з того вже знала. Люди всі різні, а в школі намагаються зробити вигляд, що це не так", - пояснює вона.

В одній із приватних шкіл кажуть, що з дому в них навчається 400 дітей. За останні чотири роки їхня кількість зросла ледь не у сто разів. Діючу систему освіту приватні викладачі називають не задовільною ані для батьків, ані для дітей, бо вона не сучасна і скеровує в минуле, а не в майбутнє. Однак офіційно навчання вдома в Україні поза законом: аби здобувати знання дистанційно, потрібна поважна причина. Але тих, хто йде зі школи, дедалі більшає, тож у Міносвіти обіцяють усе змінити та зважити на ситуацію.

Проектом нового закону про освіту передбачена така форма навчання, як інформальна – тобто дитина може здобувати її в якийсь інший спосіб та формалізувати у навчальному закладі шляхом іспитів, тестів і перевірок. Це може стати виходом для тисяч дітей і батьків, яких ходіння до школи не влаштовує.

А от ті, хто притримується протилежної думки, мають свої аргументи за шкільне навчання. Серед них – виховання зосередженості, зав'язування дружніх зв'язків, соціалізація, формування навичок спілкування та вирішення проблем, дисципліна тощо. Психологи ж додають, що школа – не те місце, де слід шукати комфорту. Навпаки, певні психологічні травми неодмінно супроводжують процес дорослішання особистості та формування нею адекватної самооцінки. Хоча в цілому ідею навчання удома радше схвалюють, бо такі діти часто доросліші, більш самостійні, творчі й власноруч формують своє життя.

Кореспондент ТСН Тетяна Фруктова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація