Росія досі блокує проходження українських катерів через Керченську протоку - командувач ВМС України

Росія досі блокує проходження українських катерів через Керченську протоку -  командувач ВМС України

Фото: Facebook/Військово-Морські сили України

Екіпажі суден перебувають у бойовій готовності.

Екіпажі українських катерів, заблокованих росіянами у Керченській протоці, готові до можливої висадки російського десанту.

Про це заявив командувач Військово-морських сил України, адмірал Ігор Воронченко, передає Радіо Свобода.

"Наші екіпажі бронекатерів знаходяться в бойовій готовності і готові до можливої висадки десанту", – сказав він.

Ігор Воронченко спростував повідомлення російських ЗМІ про те, що українські катери нібито вже пройшли протоку.

"Вони діють так, як діяли в 2014 році в бухті Донузлав у Криму, коли топили свої російські кораблі, і наші кораблі не могли пройти. Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо", – сказав адмірал.

У відеозверненні, опублікованому на сторінці українського флоту у Facebook, Ігор Воронченко зазначив, що зараз робиться усе для того, щоб катери змогли пройти Керченську протоку.

При цьому українська сторона не хоче ескалації в Азовському морі, але і не буде відмовлятися від захисту інтересів України у цьому регіоні.

"Ми не хочемо продовження ескалації та його переростання у збройний конфлікт. Також прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних втрат", - зазначив Ігор Воронченко.

"Ми готові до всіх варіантів дій, але нашим пріоритетом залишається дотримання норм міжнародного морського права. Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту національних інтересів України в Азовському морі", - додав адмірал.

“Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту...

Опубліковано ВМС ЗС України Неділя, 25 листопад 2018 р.

Нагадаємо, 25 листопада командування ВМС ЗС України повідомило, що російський військовий корабель протаранив український буксир в Азовському морі

Своєю чергою у ФСБ РФ звинуватили українських військових у незаконному перетині кораблями російського кордону, натомість МЗС України звинуватило РФ в провокаціях у Азовському морі.

Згодом Росія підняла над Керченською протокою ударні вертольоти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація