Українські кораблі під час проходження Керченської протоки супроводжували більше 10 російських суден

Операція відбувалася за складних умов.

Проходження військових кораблів Військово-морських сил України через Керченську протоку відбувалося у складній обстановці через дії російської сторони.

Про це повідомляє прес-центр Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

За інформацієї відомства, на Чорному морі пошуково-рятувальне судно "Донбас" та морський буксир "Корець" супроводжували розвідувальний корабель чорноморського флоту РФ "Приазов’я" та російські прикордонні вартові кораблі "Аметіст" та "Дон".

У Керченській протоці українські кораблі супроводжували вже більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ, а російські літаки неодноразово облітали судна ВМС України, у тому числі на гранично низьких висотах.

Фото: Facebook/ВМС ЗС України

В українському флоті також повідомили про два небезпечні інциденти, які допустила російська сторона. 20 вересня російський корабель "Приазов’я" здійснив надмірне зближення з українськими суднами на дистанцію двох кабельтов, грубо порушивши вимоги міжнародних правил та створивши вкрай небезпечну ситуацію.

Наступного дня російський винищувач Су-27 створив передумови до аварійної події в повітрі, зблизившись на небезпечну відстань з українським військово-транспортним літаком Ан-26, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря.

У ВМС України зазначають, що не просили у Росії дозволу на проходження Керченської протоки, а реалізували своє право на вільне плавання протокою та Азовським морем згідно Конвенції ООН та міжнародних угод.

"Донбас" та "Корець" продовжують виконувати завдання. Від Керченської протоки їх охорону забезпечують малі броньовані катери "Лубни" та "Кременчук". Відповідні сили та засоби Збройних Сил України, у тому числі авіація, також перебувають у готовності до реагування на можливі загрози.

23 вересня кораблі Військово-морських сил України пройшли під Кримським мостом в Керченській протоці та вийшли в Азовське море. Українські військові кораблі пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" пройшли міст, що сполучає Таманський півострів та Крим (Кримський міст). 

Раніше російська ФСБ заявила, що до "виключної економічної зони РФ" біля окупованого Криму увійшли два кораблі Військово-морських сил України. Після цього у ЗМІ повідомили, що пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" вирушили із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть основою військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

Нагадаємо, що РФ затримувала кораблі, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. У РНБО повідомили про наміри забезпечити підрозділи берегової оборони Азовського моря новітньою ракетною зброєю. Окрім цього, планується посилити військово-морську присутність в регіоні. В уряді також заявили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС Збройних сил України.

Українські бойові кораблі потрапили в Азовське море під носом у росіян

Українські бойові кораблі потрапили в Азовське море під носом у росіян

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація