Українські кораблі увійшли у порт Очакова

Українські кораблі увійшли у порт Очакова

Фото: УНІАН

Росія віддала кораблі 17 листопада.

 Захоплені торік росіянами українські кораблі – катери "Бердянськ" та "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" дісталися порту в Очакові, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Зустрічати кораблі на КПП військового порту прийшла з сотня людей. ТСН стала свідком того, як перший катер "Нікополь" зайшов в Очаківськй військовий порт, Коли судно заходило до причалу,- люди, які зібралися в порту, почали співати гімн.

Поцупили розетки та унітази: до порту Очакова прибули повернені РФ українські кораблі

Поцупили розетки та унітази: до порту Очакова прибули повернені РФ українські кораблі

Згодом у порт зайшов "Яни Капу", а потім "Бердянськ". Матрос ВМС ЗС України Юрій Лозенков, який був на буксирі, що тягнув "Нікополь" пояснив в чому були труднощі: "За нами – вага. Задній човен смикав корабель. Вітер, хвилі, а тому так вийшло".

Нагадаємо, передача суден у Керченській протоці  Росією Україні відбулась ще у понеділок. ЇХ тягнули буксири зі швидкістю 12 кілометрів на годину, а тому подорож забрала дві доби. 

Командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченкозаявив, що росіяни повернули кораблі у жахливому стані, розграбовані, познімали навіть розетки, плафони та унітази.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи.

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, трибунал не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду. Своєю чергою, посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, якщо Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права, Україна буде домагатися введення "гамбурзьких санкцій".

Раніше МЗС України надіслало Росії ноту з вимогою віддати кораблі Військово-морських сил ЗСУ, захоплені в Чорному морі в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. ЗМІ писали, що до 9 грудня, коли в Парижі відбудеться саміт лідерів країн "нормандської четвірки", РФ має повернути Україні три судна, захоплені 25 листопада 2018 року в Керченській протоці.

У неділю, 17 листопада, із акваторії "Генмола" в Керчі в анексованому Росією Криму у супроводі російської берегової охорони вивели три українські військові судна, захоплені рік тому.

Повʼязані теми:

Наступна публікація