Українські лабораторії розробляють тест-системи для діагностики коронавірусу: коли чекати на результат

Українські лабораторії розробляють тест-системи для діагностики коронавірусу: коли чекати на результат

Розробку тест-систем планують завершити за тиждень.

Тест-системи для діагностики коронавірусу з Уханя, надійшли у лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ. Їх вистачить, аби перевірити до трьох десятків пацієнтів. Тим часом дві українські лабораторії працюють над створенням власних тест-систем. На якій стадії розробки вони зараз — у сюжеті ТСН.19:30.

Розшифровка китайського коронавірусу - набір букв. "У ньому закодовано, кого він буде заражати, кого не буде, як він може проникати в клітини, до яких наслідків це може призвести", - розповідає один із розробників українських тест-систем Олександр Коляда. 

Щойно Китай виклав у мережу послідовність геному вірусу, кожна лабораторія дістала можливість вивчити його в себе. Наші вчені від РНБО теж отримали завдання розробити власну українську тест-систему. Всесвітня організація охорони здоров'я порадила зробити це всім країнам, аби не виникало проблем із нестачею або ж транспортуванням.

Робота в столичній лабораторії триває вже близько двох тижнів. Розробка тест-системи наших вчених не лякає, адже механізм такий самий, як і при створенні тест-систем, наприклад, для виявлення грипу. За словами одного з розробників Олександра Коляди, для розробки системи діагностики коронавірусу потрібно більше часу. "Ні наша лабораторія, ні інші не були готові до таких викликів у короткі терміни", - каже науковець. 

Реагенти зберігаються в чотирьох холодильниках. Всі за різної температури: від +4 до -70. Створюють тест-ситему за протоколом, у якому детально прописаний кожен крок. "Система, яку ми розробляємо, вона йде повністю з внутрішнім контролем. Тобто ВООЗ розробили еталонний зразок вірусу. У кожному разі ви перевіряєте самі себе: спрацьовує він або не спрацьовує", - пояснив науковець.

Коли розробку тест-системи повністю завершать, достатньо буде лиш одного мазка з рота й людини, аби через 4 години спеціальні лабораторії отримали результат.

Наразі в Україні вже є тест-системи, яких вистачить аби перевірити до трьох десятків пацієнтів. Вони зберігаються в лабораторії Центру громадського здоров'я МОЗ. Саме тому для дослідження зразки направлятимуть лише туди.

Перевірити ними можуть тих, хто протягом останнього місяця був у Китаї, контактував із інфікованими або ж коли випадки інших вірусів не підтверджені. Розробку українських тест-систем планують завершити вже за тиждень. У цій лабораторії їх планують створити близько сотні. Тоді вірус зможуть виявляти не лише в столиці, а й у кожному регіоні, де є оснащена лабораторія.

Кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація