Українські пілоти на "кукурудзнику" дісталися Південого полюса та встановили там синьо-жовтий прапор

Українські пілоти на "кукурудзнику" дісталися Південого полюса та встановили там синьо-жовтий прапор

Фото: Associated Press

Переліт був дуже непростим і вдався не з першої спроби.

Здійснити неможливе – перелетіти через Антарктиду на одномоторному літаку.  Це зробили українські пілоти на біплані Ан-3 і встановили заразом кілька світових рекордів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Два пілоти, два капітани знаменитих "Русланів" та неперевершеної "Мрії", ганяють  кулі на більярдному столі – Сергій Тарасюк та Віктор Гончаров годинами можуть розповідати про свої польоти над Африкою чи Латинською Америкою, про посадки у романтичному Парижі чи небезпечному Кабулі. І все-таки у Таркасюка  є одна унікальна історія про неймовірну мандрівку – йому вдалося двічі побувати на Південному полюсі землі. Та що там  побувати – прилетіти туди за штурвалом маленького одномоторного літака. Неймовірна експедиція, в успіх якої мало-хто вірив, і навряд чи хтось колись повторить.

Скарби Антарктиди: як українські пілоти перелетіли через найхолодніший континент планети

Скарби Антарктиди: як українські пілоти перелетіли через найхолодніший континент планети

Літак: Ан-3, модифікація знаменитого "кукурудзника". Ідея проста: з берега Антарктиди долетіти до Південого полюса і повернутися. Але це на словах. Після небезпечного перельоту на Полюс закомизився двигун, поки ремонтували – зіпсувалася погода, зрештою настала полярна зима. Літак довелося залишити на полюсі.  Через чотири роки Тарасюк  повернувся, щоб забрати його додому: "Літак витримав, обшивка витримала, одне скло поміняли".

Попри побоювання, двигун завівся. Унікальні кадри: Ан-3 здійснює пробіжки та пробні польоти. З Південого полюса літак Тарасюк забирав з другим пілотом Валерієм Єпанчинцевим. Вони зізнаються, що в перельоті на американську базу Мак-Мердо з літака довелося витиснути все, на що той був здатен. Але й себе не берегли – летіли без кисневих масок.  У кабіні температура впала до – 40 С – економили пальне, якого й так ледве вистачало: "Те, чого боялися, те й отримали – при перелітанні гір ми потрапили в дуже сильне обледеніння. Але, як кажуть, нас Бог оберігав. Ми встановили прапор на полюсі! Це – досягнення всієї країни". Прапор  полярники дбайливо складають у пакет – покажуть колись онукам. А вже зараз мріють про нові мандрівки на полюс, який досі їм сниться.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація