Українські полярники почали перший за 20 років ремонт станції і вже обіцяють створити 3D-тур нею

Українські полярники почали перший за 20 років ремонт станції і вже обіцяють створити 3D-тур нею

Фото: starylev.com.ua

У МОН зустріли українських полярників з двох експедицій.

В Україну повернулися учасники 23-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), що цілий рік працювали на станції «Академік Вернадський», а також «сезонники», які проводили дослідження під час антарктичного літа – з січня до квітня.

Сезонна експедиція була найбільша за останні майже 20 років. Під час неї біологи проводили моніторинг наземних рослин Антарктиди та заселення територій пінгвінами – це дозволяє відслідковувати зміни клімату. Вони також започаткували морський моніторинг, щоб вивчати процеси «цвітіння» океану та поширення стійких органічних забруднювачів. Інші науковці досліджували льодовики та гірські породи.

А ось інженери в цей час, займалися модернізацією станції. Масштабні ремонтні роботи почали проводити вперше з часів передачі станції Україні (1996 рік), на них держава передбачила майже 35 млн гривень.

«Наступний рік для нас символічний, бо це рік 200-ліття відкриття Антарктиди. І наша мета, щоб 2020-го станція «Вернадський» була повністю оновлена і відповідала світовим стандартам, щоб могла конкурувати з іншими станціями як в питаннях роботи на ній дослідників з різних країн світу, так і прийому туристів», – відзначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, яка була присутня під час зустрічи експедиції.

А ось очільник Національного наукового антарктичного центру МОН Євген Дикий додав, що після завершення робіт на початку 2020 року планують зробити 3D тур по оновленій станції, щоб кожен міг зайти і все побачити її на власні очі.

Важливо також, що для повноцінного зв’язку зі станцією на ній уже в нормальному режимі працює Інтернет.

Нагадуємо, що 25 березня 2019 року в річну експедицію на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» вирушила 24-та УАЕ. До її команди вперше за 20 років увійшли жінки, а екіпіровка усіх полярників нарешті складається виключно з продукції українських виробників.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація