Українські школярі можуть переходити на сімейну освіту: як це зробити

Українські школярі можуть переходити на сімейну освіту: як це зробити

Фото: Pexels

Батькам необхідно підготуватися.

Сімейна освіта для школярів стане доступною від 1 вересня. Таке нововедення запровадило Міністерство освіти, а зараз відповідне положення на ухваленні в інших міністерствах. 

Перейти на сімейну освіту зможуть всі охочі, достатньо буде лише написати заяву, а тому в МОН, з нового навчального року чекають на значне збільшення хоумскулерів. Сьогодні таких дітей в Україні 54 тисячі. Як зробити такий перехід комфортним для дитини та чи варто навчатися вдома, дізнавався "Сніданок з 1+1".

За словами психолога, у якої двоє з трьох дітей навчаються вдома, хоумскулінг підходить не всім, і починати готуватись до такого переходу варто за пів року.

"Підготуватись, перш за все мають батьки, самі. Тому що, дуже часто саме батьки виявляються не готові. Не готові до того навантаження, з яким вони стикаються. Яким чином? Проконсультуватися зі спеціалістом. Щоб зрозуміти з якими складнощами вони зустрінуться", - каже психолог Юлія Магеррамова.

У Міністерстві освіти кажуть, з нового навчального року стати хоумскулером буде набагато легше. Адже в Україні змінили положення "про індивідуальну освіту".

"За новим законодавством, індивідуальною вважається сімейна освіта, екстернат і педадогічний патронаж. Педадогічний патронаж передбачає супровід педагога від школи, екстернат і сімейна освіта – це тільки консультації і оцінювання. Сімейна освіта і екстернат дуже схожі між собою, але різниця в тому, що на сімейну мають право всі, а екстернат – це виключний перелік осіб", - розповідає державний експерт Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Олена Ліннік.

Щоб організувати сімейне навчання вдома, достатньо принести відповідну заяву до школи за місцем реєстрації. Приймати їх почнуть з першого вересня, коли запрацює відповідне положення. Після цього викладачі допоможуть скласти навчальний план та проведуть і з батьками, і з дитиною консультацію. А наприкінці семестра на дітей чекатиме оцінювання знань.

Нагадаємо, 6 червня повідомлялося, що в Україні офіційно з’явилася "передвища освіта". Це безпосередньо стосується студентів, батьків, освітян, роботодавців і враховує інтереси мільйонів українців.

Як зробити перехід на сімейне навчання комфортнішим та чи варто навчати дитину вдома

Як зробити перехід на сімейне навчання комфортнішим та чи варто навчати дитину вдома

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація