Українські студенти "проміняли" навчання у Німеччині на Польщу

Українські студенти "проміняли" навчання у Німеччині на Польщу

Українці їдуть навчатися до Польщі через більш низькі витрати на життя

Українські студенти найчастіше навчаються в Польщі на гуманітарних напрямках.

Польща вперше в історії випередила Німеччину за кількістю українських студентів, які також посіли перше місце серед всіх іноземних студентів, які навчаються у польських вищих навчальних закладах.

За даними польської освітньої організації Perspektywy, кількість студентів з України у Польщі лише за останній рік зросла на більш ніж 50% - майже до 10 тис. чоловік.

"Щоразу частіше йдеться про "українізацію" польських вищих навчальних закладів. З 2005 року кількість українських студентів зросла більш ніж у 5 разів", - зазначають в організації, пише Уніан.

За її даними, серед 28-ми країн Євросоюзу Польща є абсолютним лідером за кількістю українських студентів і посідає друге місце після Російської Федерації за кількістю студентів з України, які навчаються за кордоном.

Представник фонду Бьянка Сівінська повідомила, що найбільше українських студентів навчаються у варшавських вишах (близько 3 тис.), а серед самих вищих навчальних закладів лідерство зберігає Вища школа інформатики і менеджменту в прикордонному з Україною Жешуві (близько 1 тис.).

Рік навчання в польських державних вишах в середньому коштує від 2 до 4 тис. євро (за винятком медичних спеціальностей та спеціалізованої бізнес-освіти MBA). При цьому українці легко опановують польську мову і швидко адаптуються до життя в Польщі завдяки подібності культур, зазначила Сівінська.

На її думку, українці також часто обирають польські вузи через більш низькі витрати на життя порівняно з іншими державами Європейського Союзу.

Сівінська повідомила, що українські студенти найчастіше навчаються в Польщі на гуманітарних напрямках, відзначивши серед найпопулярніших міжнародні відносини та економіку. "Рідко навчаються на технічних і медичних напрямках", - додала вона.

Нагадаємо, що в Україні спостерігається епідемія міграції: щорічно бажаючих виїхати стає на 10% більше. Так, у польських вишах кількість українських і польських студентів вже майже зрівнялася.

Повʼязані теми:

Наступна публікація