Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Українські виробники накачують тварин антибіотиками, які руйнують організм людини

Чиновники навчились заробляти великі гроші на тестах, що ні до чого кардинально не призводить.

90% українських ферм використовують під час вирощування тварин антибіотики. Вони є в курятині, свинині, яловичині, у м'ясі індика і кролика. Це стало частиною промислового і навіть домашнього вирощування тварин. 

Кожні чотири дні в України вмирає одна дитина від пневмонії, яку неможливо вилікувати. При цьому боротися з захворюванням стає все складніше. Проблема в тому, що тваринам дають ті самі препарати, що й людям. Тільки вони дешевші. На відміну від західних країн в Україні вони є у вільному доступі. Як саме розводити антибіотик свиням та курчатам - пишуть на будь-якому фермерському сайті, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

На підприємствах антибіотики дають системно для профілактики хвороб та швидкого росту. Виявляється, пеніцилін прискорює зростання тварин до 30% в масі. І тепер він, який свого часу став дивом і порятунком людства, на людей не діє. Навіть звичайне загноєння у разі подряпини може стати смертельним. Ще у 2009 у Європі стали масово вивчати, що призводить до появи таких бактерій, на які не діють ліки. Виявилось, що це їжа, зокрема, м'ясо.

Тобто, ми всі знаємо - антибіотик це вже останній засіб, коли занедужали. А насправді, вживаємо щодня. Від цього частина бактерій у наших організмах помирають, але частина виживає і стає новими супербактеріями, які вже ніякі антибіотики не беруть. Принципово нових антибіотиків людство не винаходить з 1987 року.

Втім, антибіотики в м'ясі у державі нікого не цікавлять. Хоча Держспоживслужба має перелік 30 антибіотиків, для яких визначені граничні концентрації. Втім обов'язкової перевірки немає. Є лише план держмоніторингу, яким займається Інститут з лабораторної діагностики. 

"Здаються антибіотики, згідно з обов'язковим мінімальним переліком. Це тетрациклінова група і цинбацитрацин", - розповів Юрій Сілаєв, завідувач відділу організації моніторингових досліджень НДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. За його словами, результати є секретом, а, якщо будуть знайдені перевищені норми, то виробник має відкликати партію продукції, заплатити штраф.

Таким чином, ця бюджетна структура замість аби рятувати українців або хоча б інформувати - непогано заробляє на цих аналізах. Дослідити шматок на один антибіотик коштує кілька тисяч гривень. Якщо їх близко 30, то це вже тисячі гривень, а головне - їх все одно не знайдуть, адже виробники в курсі, які 30 антибіотиків тут спроможні знайти. На ринку загалом існують кілька сотень. 

Українців пічкають пігулками тому, що ніхто не вимагає цього не робити. В Європі можна дослідити м'ясо на сотні антибіотиків, а на упаковці виробників зобов'язують про це писати. 

Усе зекономлене на їжі, українці потім в десять разів переплачують у лікарні. Україна за наші гроші утримує цілу структуру, яка робить вигляд, що слідкує за безпекою харчів. Берете м'ясо - вимагайте сертифікат і заповнюйте "книгу скарг". Коли там буде сотня записів, вони точно зарухаються. Якщо вже їсте курку чи свинину - зливайте перший бульйон, бо це хімічний розчин, а не їжа. Не куштуйте пташиного жиру та шкірки. Чим довша термічна обробка, тим краще. І - головне уникайте страв із печінки, де збирається все небезпечне.

Галина Сергєєва

Залиште свій коментар

Вибір редакції