Українських прокурорів, які розслідували збиття MH17 над Донбасом, відсторонили. У МЗС назвали причину

Українських прокурорів, які розслідували збиття MH17 над Донбасом, відсторонили. У МЗС назвали причину

Фото: Getty Images

Суд у справі відбудеться 9 березня.

Шістьох українських прокурорів, які займалися розслідування справи катастрофи рейсу MH17 над Донбасом, відсторонено від обов'язків. Їх звільнено під час реформи, і це є плановою ротацію.

Про відсторонення правоохоронців 17 лютого написала нідерландська газета NRC Next і згодом це підтвердив очільник українського МЗС Вадим Пристайко. 

За інформацією ЗМІ, серед звільнених прокурорів, які входили до складу Спільної слідчої групи з рослідування катастрофи, Олеся Скрипник та Олег Пересада та ще четверо їхній колег, імена яких не називаються. Разом із тим, Пристайко запевнив, що це не має вплинути на подальше розслідування справи. І пояснив, що їхнє відсторонення було пов'язане з ротацією у рамках реформи Генпрокуратури.

"Що стосується слідчих, то це відома проблема, яка існує під час зміни, ротації слідчих. Я запевняю вас, що генпрокурор і слідчі, які зайняті справою... керівництво знає, питання розглядається, але він відбувається в контексті нормальної ротації. Не всі слідчі йдуть. Є напрацьовані матеріали", - цитує "РБК-Україна" Вадима Пристайка.

Крім того, очільник МЗС зазначив, що технічна частина справи вже закінчилась і починається кримінальна, а тому нагадав, що 9 березня у Нідерландах має розпочатися суд над підозрюваними у збитті боїнга.

"Це вже кримінальна справа, технічна справа закінчилась, визначені результати, яким саме російським "Буком" було збитий цей літак. Тепер ми підходимо до дійсно дуже важливого критичного моменту кримінального розслідування", - наголосив Пристайко.

А от відсторонені прокурори вважають, що їхнє звільнення може сповільнити подальше розслідування катастрофи. Зокрема, на думку прокурора Романа Гошовського, їхнім наступникам потрібно буде щонайменше рік, щоб прочитати всі матеріали справи.

"Ніхто не знає досьє, яке ми створювали протягом п'яти років", - сказав він.

Як повідомлялося, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза"). ТСН.ua зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років. Пізніше у РФ з'явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Підозрюваний у справі про авіакатастрофу рейсу МН17 готовий постати перед судом

Підозрюваний у справі про авіакатастрофу рейсу МН17 готовий постати перед судом

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація