Українським студентам можуть відчутно підвищити вартість навчання на контракті

Українським студентам можуть відчутно підвищити вартість навчання на контракті

Подекуди вона може зрости вдвічі.

В Україні зросте вартість навчання у вишах. У Міністерстві освіти і науки розробили проект постанови, яка встановлює мінімальну вартість контракту в розмірі 60% суми, котру університет у середньому витрачає на студента, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сергій – майбутній журналіст, а поки що студент Житомирського університету. Він навчається на контракті, а щоби його сплатити, працює: "Близько 12 тисяч за навчання, плачу сам". Маргарита та Дар’я навчаються у Вінниці, теж на журналістиці. Платять трохи менше, ніж Сергій: "Близько 11 тисяч за рік. Платять батьки. Це ціна об’єктивна, але ми допомагаємо батькам, працюючи за фахом".

Міносвіти підготувало зміни в вартості навчання у вишах

Міносвіти підготувало зміни в вартості навчання у вишах

Їх навчання може суттєво здорожчати, бо в міністерстві вирішили змінити правила розрахунку контракту. "Є сума, яка є середньою по університету. Саме з цієї суми рахується 60 відсотків. І це мінімум. А університет може встановити більшу від цієї суми за окремими спеціальностями", - пояснив гендиректор директорату вищої освіти і науки дорослих МОН Олег Шаров.

Сума, яку в середньому витрачає кожен навчальний заклад, різна – вона залежить від зарплатні викладачів, вартості комунальних послуг, кількості студентів, навчальних корпусів, баз практики та наявності навчального обладнання. У Вінницькому університеті це 27 тисяч, в Житомирі – 38. Вказані відсотки від неї – це, відповідно, 16 тисяч у Вінниці та 23 тисячі в Житомирі. "Це дуже багато. Якщо рахувати за спеціальністю, прийдеться дуже багато працювати, щоб відпрацювати ті  гроші, які вклалися у навчання", - вважає Сергій.

На такий крок у Міносвіти зважилися, щоби зрівняти витрати на студентів, бо багато вишів занижують вартість контракту і цю різницю доводиться покривати з державного бюджету. "Коли студенти, бюджетники і контрактники, сидять в одній групі, то витрати на них однакові і не зовсім зрозуміло, чому плата різна, чому університет отримує різні кошти", - каже член національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин.

Новація стосуватиметься 34 найпопулярніших спеціальностей – це гуманітарні науки, журналістика, економіка,  право, архітектура та будівництво, галузь обслуговування, медицина та міжнародні відносини. Інженерів, митців та українських філологів не чіпатимуть. "Цей проект взагалі стосується тільки кон'юнктурних спеціальностей, де значно більше людей з відповідною освітою, ніж вакансій. В тому переліку немає жодної спеціальності, в яких є серйозні потреби на ринку праці", - наголошує Олег Шаров.

У міністерстві переконують, що на популярні навчальні заклади така новація не вплине. Перевірка на Харківському університеті підтверджує: там середні витрати на студента трохи більше 25 тисяч гривень, 60% від них – це 15,5 тисяч. Тоді як журналісти-контрактники вже платять більше – 17,3 тисяч гривень. Натомість багатьом іншим вишам таки доведеться збільшити вартість навчання, але в уряді наголошують, що панікувати університетам та абітурієнтам зарано – рішення не остаточне. Наразі відбулося лише громадське обговорення, свою оцінку мають надати експерти та викладачі.

Кореспондент ТСН Інна Власова

Повʼязані теми:

Наступна публікація