Український альпініст, який підкорив Еверест, ледь не загинув під час спуску

Український альпініст, який підкорив Еверест, ледь не загинув під час спуску

Українські альпіністи Дмитро Семеренко (ліворуч) та Тарас Поздній (праворуч). / Фото: УНІАН

Усі троє альпіністів повернулися додому з рекордами.

Українські альпіністи, які підкорили Еверест, уже вдома. Закінчилася чи не найдраматичніша мандрівка останніх років. Один зі спортсменів обморозив руку та ногу, тимчасово втратив зір і міг загинути на висоті майже 7 тисяч метрів. Але друзі товариша не кинули, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Українські альпіністи, які підкорили Еверест, повернулися додому

Українські альпіністи, які підкорили Еверест, повернулися додому

В аеропорті Данила Галицького зустріли першого львів'янина, який підкорив Еверест, Романа Городечного. У київських "Жулянах" Тарас Поздній та Дмитро Семеренко  спершу обняли рідних, коханих, а потім підійшли до журналістів. У Тараса перебинтовані пальці. "Трошки підморозив, але, я думаю, пройде 2-3 тижні і вони пройдуть, а Еверест залишиться на все життя", - каже він.

Еверест українці  підкорили, але проблеми з'явилися під час спуску. Мороз — мінус 55. У  Тараса почалося обмороження. Вітром здуло маску. Від сліпучого снігу та ультрафіолету   почалася так звана снігова сліпота — він майже нічого не бачив.

"Я міг дивитися десь секунд 20, пройти 20-30 метрів з відкритими очима, потім потрібно їх закрити і таке відчуття, що туди насипали перцю", - розповідає альпініст.

Неймовірних краєвидів, сходження лавин Тарас уже не бачив — він намагався дивитися лише під ноги, бо будь-якої митті  міг зірватися у провалля. Товариші Тараса не кинули. Ночували на схилі в тісному наметі з одним спальником на трьох. Вони були разом,  поки за ними не прилетів гвинтокрил.

Несподівано для себе альпіністи встановили одразу кілька національних рекордів України. Тарас першим заніс на гору гаманець із криптовалютою, а Дмитро і Роман відповідно стали першими дніпрянином та львів'янином, які підкорили Еверест.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація