"Укроборонпром" запустив серійне виробництво систем захисту від керованих вибухів

"Укроборонпром" запустив серійне виробництво систем захисту від керованих вибухів

Прилад глушить радіосигнал та унеможливлює дистанційний підрив мін і фугасів.

В Україні почали серійно виробляти спецсистеми "Оберіг-С", які захищають бійців від радіокерованих вибухових пристроїв. Приладами займається підприємство "Новатор", що входить до складу "Укроборонпрому".

Українська система здатна заглушити будь-яку передачу команди на підрив через радіостанції та мобільні телефони у діапазоні від 20 до 4000 МГц. "Фактично, у зоні роботи "Оберегу", не працює жодний приймач, який приводить в дію детонатор вибухівки. Це забезпечує гарантований захист бійців, важливих об‘єктів та мирного населення", - наголошують у державному концерні.

В "Укроборонпромі" пояснюють, що подібні системи затребувані сучасними арміями та державами, зокрема як засіб боротьби з ІДІЛ та запобігання терактам. "Особливістю "Оберіг-С" є те, що він може встановлюватися на бронетехніку та автотранспорт, забезпечуючи захист всієї колони техніки під час руху. Це дозволяє уникнути втрат на марші чи стоянці від закладених фугасів. Також він може встановлюватись на стаціонарні об‘єкти, такі як блокпости, шпиталі, склади боєприпасів чи центри управління та зв‘язку. Масоване використання "Оберегів" дозволяє сотворити, навіть у найнебезпечніших місцях з найвищим ризиком терористичної атаки, захищені "зелені зони", - розповіли виробники системи.

Вони також інформують про розробку легшої версії під назвою "Оберіг-Н", яка може переноситись одним бійцем – вона призначена для захисту саперів при розмінуванні, локального придушення зв’язку, а також забезпечення захисту бійців під час спеціальних операцій. В разі доведення її ефективності під час виробувань цю систему можуть включити до державного замовлення та постачати для потреб Збройних сил України.

Наприкінці червня президент Володимир Зеленський провів нараду РНБО щодо стану реалізації заходів з підвищення ефективності використання бюджетних коштів у секторі безпеки й оборони та ухвалених рішень стосовно розвитку оборонно-промислового комплексу України. Глава держави дав силовикам тиждень на підготовку пропозицій щодо вирішення озвучених проблем.

На засіданні РНБО вирішують, як реформувати "Укроборонпром"

На засіданні РНБО вирішують, як реформувати "Укроборонпром"

Повʼязані теми:

Наступна публікація