Унікальна знахідка: у Центральному державному архіві знайшли хліб, який їли українці у Голодомор

Науковці припускають, що він був зроблений на основі жолудів та картопляного лушпиння.

У Центральному державному архіві знайшли хліб, який їли українці в Голодомор. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Раніше такі сенсації науковцям не траплялися. Справжній хліб часів Голодомору 1932-33-го років. З чого він, ще невідомо. Припускають, що основа – жолуді та картопляне лушпиння. Ці шматочки зовсім випадково знайшли робітники Центрального архіву громадських об’єднань у кримінальній справі 1941-го року. Слідчі долучили хліб як доказ антирадянської агітації, у якій звинуватили  киянина Олексія Сорокіна. Тут же протокол його допиту.

"Дані експонати зберігав для пам'яті своєї доньки про пережиті важкі роки. Ви говорите неправду. Слідство має дані, що ви зберігали ці експонати з контрреволюційної метою, використовуючи їх як наочний посібник для контрреволюційної агітації проти радянської влади", - йшлося у документі.

Архіваріуси з’ясували, що Олексій Сорокін народився 1877-го на Полтавщині. Працював учителем музики і диригентом церковного хору на Байковому цвинтарі у столиці. А у червні 41-го, коли вже почалася війна, до нього завітали чекісти. Разом з хлібом вилучили і щоденник музиканта з таким записом: "Тут зразочок хліба, який селяни їли навесні 1932-го. Ми, кияни, поки ще маємо хліб і не дуже пухнемо з голоду, хоча і недоїдаємо. Який страшний голод!".

Олексія Сорокіна етапували в колонію Красноярського краю на п’ять років. Яка його подальша доля, науковці не знають. Донька померла. Де інші родичі, невідомо. А от хліб, збережений митцем, виставлять у музеї. Тільки раніше відправлять на аналіз, який точно покаже, що їли українці  в роки, коли влада вбивала їх голодом.

Нагадаємо, у травні українські студенти пригостили брюссельців стравами часів Голодомору. У центрі бельгійської столиці провели акцію, аби якомога більше людей дізналося про трагедію українського народу. Перехожим пропонували страви, які українці були змушені готувати - хліб з трави, суп з шишок і млинці з кори дерев. 

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

У Центральному державному архіві знайшли хліб, який їли українці в часи Голодомору

У Центральному державному архіві знайшли хліб, який їли українці в часи Голодомору

Повʼязані теми:

Наступна публікація