"Унікальне місце": у Вінниці зводять торговельний комплекс на знаковій для міста Замковій горі

"Унікальне місце": у Вінниці зводять торговельний комплекс на знаковій для міста Замковій горі

Фото: ТСН

Містяни збирають підписи під петицією з вимогою зупинити будівництво.

У Вінниці зводять торговельний комплекс на знаковій для міста Замковій горі. Її історики називають унікальною. Там археологи знайшли перше трипільське поселення і саме там був замок, навколо якого виникло місто, а згодом розташувалося давнє кладовище.

Містяни збирають підписи під петицією з вимогою зупинити будівництво. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Археолог Дмитро Ленчук показав залишки могил. Старовинне кладовище пошкодила техніка. Ділянку розгортали під майбутнє будівництво.

"Було пошкоджено культурний шар 17 століття. А саме поховання. Я нарахував 7 поховань, які були пошкоджені", - каже він.

У 16 столітті на цьому місті стояла фортеця і починалось древнє місто.

"Саме там, на тому лівому березі, на тій горі, якої сьогодні вже немає, і був перший вінницький замок. Для Вінниці це унікальне місце, де наша пуповина закопана", - пояснив директор Вінницького архіву Юрій Легун.

Довкола Замкової гори вже викопаний величезний котлован. На огороджену територію привезли будівельний кран, але немає жодного інформаційного стенду.  Містяни занепокоїлись і вимагають припинити будівництво на кістках. Відповідну петицію вже зареєстрували.

"Нема документів ніяких, дозвільних, містобудівних умов, табличок ніяких, ніхто дозволів не давав, тому ніхто не знає, що тут мають будувати. Просто є договір оренди ще від 2003 року", - розповіла авторка петиції Таїсія Гайда.

На кістках та артефактах: у Вінниці зводять торговий комплекс на Замковій горі

На кістках та артефактах: у Вінниці зводять торговий комплекс на Замковій горі

Забудовник каже, що тут планує звести торговельний комплекс та СТО. Документи є, але показати ТСН відмовився. Впевнений, що культурний шар ґрунту, який потрібно досліджувати, він не пошкодив.

Та археолог Дмитро Ленчук просто прогулюючись місцями, де орудував екскаватор, знайшов артефакти: "Ми просто йдемо і можемо знайти фрагмент кераміки. Це гончарка, десь кінець 17 століття. На кожному кроці можемо щось знайти".

Два роки тому на цьому місці історики пропонували побудувати туристичний комплекс. Відновити частину фортеці із оглядовим майданчиком на Південний Буг. Але ідея так і залишилась на папері, грошей на це не виділили.

Якщо петиція набере необхідну кількість голосів, то будівництво мають припинити. Якщо це не допоможе,  активісти планують із забудовником судитись.

Повʼязані теми:

Наступна публікація