УПЦ МП потурає російській агресії та розпалює ворожнечу – Мінкульт

УПЦ МП потурає російській агресії та розпалює ворожнечу – Мінкульт

Фото: УНІАН

Урядовцям не сподобалися рішення останнього синоду – керівного органу церкви Московського патріархату.

Міністерство культури України здивоване рішеннями синоду УПЦ Московського патріархату щодо екзархів Вселенського патріарха для Києва. Орган влади, що відповідає за реалізацію державної політики у сфері релігійних відносин, виступив із окремою заявою-коментарем церковних зборів керівництва проросійської частини православних християн країни.

У документі йдеться про категоричне несприйняття низки ухвал синоду УПЦ МП від 25 вересня 2018 року. "Константинопольська церква є Церквою-Матір‘ю для всіх християн України, бо саме звідти 1030 років тому прийшла Христова віра. У цьому контексті категоричні, нетолерантні та такі, як суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між церквами заяви синоду виглядають спробою штучного розпалення конфлікту – замість мирного спілкування, і потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву єдиної Помісної православної церкви в Україні", - сказано в заяві.

Вселенський Патріархат призначив своїх екзархів у Києві

Вселенський Патріархат призначив своїх екзархів у Києві

У міністерстві наголосили, що українське законодавство не передбачає можливостей органів влади однієї церкви диктувати свою волю іншій церкві чи її представникам. "Міністерство культури України звертає увагу членів синоду Української православної церкви, що перебуває в єдності з Московським Патріархатом, на неприпустимість спроб перешкоджання діяльності представників інших церков, і зокрема екзархів Вселенського патріархату, у рамках правового поля України, а також наполегливо застерігає від використання мови ненависті, ворожнечі та відтворення в Україні позицій, сповідуваних російським агресором", - зазначено в документі, текстом якого володіє TCH.ua.

Також Мінкульт нагадав, що в Україні діє європейський принцип міжрелігійних відносин, заснований на засадах релігійного плюралізму. "Ніхто і ні за яких обставин не має права у відкритому суспільстві диктувати свою волю іншим структурам чи релігійним організаціям, тим більше агресивно ставитися до діяльності представників Вселенського Константинопольського патріархату – церкви, з рук і благословення першоієрархів якої постала і Київська митрополія, і її пізніше відгалуження, нині відоме як Російська православна церква", - підсумували автори заяви.

Як повідомлялося, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій 24 вересня відмовився зустрітися з екзархами Константинопольського патріарха, які прибули до Києва для підготовки до надання автокефалії Української православної церкви. Наступного дня синод Української православної церкви Московського патріархату заявив, що призначення Константинопольським патріархом екзархів до Києва є порушенням "канонічної території" Російської православної церкви та "грубим втручанням" у справи УПЦ МП.

Натомість у Вселенському патріархаті вважають, що Українська православна церква Московського патріархату не має права вимагати, щоб призначені Константинополем екзархи залишили Україну. Про це заявив ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іов (Геча). "По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ", - сказав він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація