Уперше в Україні незрячий науковець захистив докторську дисертацію

Уперше в Україні незрячий науковець захистив докторську дисертацію

Уперше в Україні незрячий науковець захистив докторську дисертацію

Втрата зору у шість років не завадила Євгену Клопоті стати науковцем / Фото: ТСН

Євгена Клопоту називають особливо обдарованим.

Втрата зору у шість років не завадила Євгену Клопоті стати науковцем та захистити докторську дисертацію - вперше в Україні це вдалося незрячій людині.

Євгена називають особливо обдарованим. Втім науковець упевнений: успішна адаптація до зовнішнього світу залежить від бажання самої людини. Кілька вищих освіт і захищена раніше кандидатська - далеко не повний перелік досягнень незрячого психолога, йдеться у сюжеті ТСН. 19.30.

Він розповів, що з усіма джерелами працював самостійно, а їх для написання докторської опрацював більш ніж півтисячі.

На рахунку пана Євгена - 37 публікацій. Наукою життя він обрав психологію. Проводить тренінги, був психологом-консультантом, нині - доцент кафедри педагогіки Запорізького університету.

Незрячому науковцю не робили жодних поблажок, запевняє директор Інституту спеціальної педагогіки. Він абсолютно на рівні з усіма пройшов передзахист, були зроблені зауваження, доопрацьовувалася робота. 

Тему дисертації Євгена - "Психологічні основи інтеграції в суспільство осіб з вадами зору" - затвердили у 2009 році. Наукового консультанта швидкість написання роботи - вразила.

Його лекції відвідують тисячі студентів. Він говорить про об'єднання зрячих і незрячих, аби такі діти, приміром, вчились у звичайних школах. Описує неготовність людей приймати тих, хто не бачить, та бажання людей із вадами зору ізолюватися від світу. Але на власному прикладі доводить: досягти вершин вади не заважають. Головне - особисте бажання.

Дружина Ольга каже, що дисертація чоловіка - це просто абетка його власного життя. Вони познайомились в університеті, на другому курсі. Відтоді пані Оля - завжди поруч.

Вперше в Україні незрячий науковець захистив докторську дисертацію

Вперше в Україні незрячий науковець захистив докторську дисертацію

Повʼязані теми:

Наступна публікація