Уряд виділив мільярд на підтримку культури: Ткаченко розповів, на що витратять кошти

Уряд виділив мільярд на підтримку культури: Ткаченко розповів, на що витратять кошти

Фото: УНІАН

Значна частина грошей піде на гранти.

Кабінет Міністрів виділив один мільярд гривень на підтримку сфери культури. 

На що підуть ці кошти Сніданку з 1+1 розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Мільярд гривень – на допомогу українській культурі. Серед них 590 мільйонів на гранти, які можна отримати через "Український Культурний Фонд". Це, зокрема, стипендії самозайнятим митцям, креативним індустріям та гроші на внутрішній туризм. 

150 мільйонів підуть на гранти через Український інститут книги, 100 мільйонів для виробництва серіалів, 50 мільйонів на підтримку Держкіно. Так само кошти ідуть на компенсацію витрат для закладів культури на комунальні послуги. Заклали фінансування і для створення електронного реєстру культурної спадщини. 

"Мені здається, що цих грошей буде точно недостатньо. Головне, що ми досягли на першому етапі, то це голосно говорять не тільки вже представники культури та креативних індустрій, але і прем’єр міністр, і наші міністри і депутати. Тобто ця тема піднята на багато більшу щабель", - каже міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Отримати допомогу можуть і приватні культурні установи через систему грантів. "Йдеться про те, щоб приватний сектор подавався на ці гранти. Стосовно допомоги державним інституціям, то ми зараз збираємо інформацію, які витрати, які збитки вони понесли через те, що вони були закриті впродовж тривалого часу. Я можу знати на прикладі декількох закладах, які надіслали, що картина не дуже втішна", - додає міністр.

Культура і коронакриза: чи можуть українські музеї, театри і галереї розраховувати на допомогу від держави

Культура і коронакриза: чи можуть українські музеї, театри і галереї розраховувати на допомогу від держави

Через те, що доходи культурної індустрії впали більше ніж вполовину, окрім грантів та фінансової допомоги, розглядають і податкові полегшення. "У законі,який ми зараз напрацювали, йдеться про введення так званого семивідсоткового податку ПДВ на культурні послуги. По-перше, це дозволить людям отримати ці послуги за зменшеною ціною. По-друге, під час кризи це дозволяє інституціям розвиватися", - пояснив Ткаченко.

Оскільки зможуть знизити ПДВ на культурні послуги, то через це квитки  можуть подешевшати. 

Щодо того, як працюють культурні заклади зараз, то  театри поки що відкрилися не усі. Деякі заклади одразу після карантину  пішли у літню відпустку. Приміром, театр Франка працює від 1 липня. Всередині із 800 місць  можна заповнювати лише 250. Поки що демонструють спектаклі, які планувалися на травень, а от березневі великі прем'єри  поки що посунули на початок вересня. Цікаво, як обійшлися із квитками. На деякі спектаклі, де були розпродані усі квитки, акторам доведеться грати тричі, адже  зал повністю заповнювати не можна за карантинними обмеженнями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація