Успенський піст: коли починається і що потрібно робити

Дата публікації
Перегляди
7129
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Успенський піст: коли починається і що потрібно робити

Фото: УНІАН

Успенський піст триватиме від 14 до 27 серпня.

Коли починається і коли завершується Успенський піст

Від 14 серпня розпочинається один із найсуворіших постів православного світу - Успенський піст. Завершиться він рівно через два тижні - 27 серпня.

Піст - це радість для душі, її оновлення, подолання хоча б однієї негативної звички або вади. Нагадаємо, взагалі у православному світі 4 пости. Є Різдвяний піст - стояння перед таємницею Народження Христового. Великий піст - найдавніший, дорівнює десятій частині днів року. Апостольський піст - компенсаторний для тих, хто не дотримувався Великого посту.

Богородична Пасха

Успенський піст, який ще називають “Богородична Пасха” - на честь смерті матері Ісуса Христа, яку величають Богородицею, Божою Матір’ю, або лагідно - Матінкою Божою. Її смерть (Успіння) за значенням не менш велична, ніж смерть і Воскресіння Самого Ісуса Христа. Успіння - у перекладі на сучасну мову - “засинання”. За православною традицією, Діва Марія не померла, а заснула, після чого Син Божий забрав ЇЇ з собою на Небо. 

Успенський піст - доволі “молодий”, з’явився 1000 року н.е., коли людство нарешті осягнуло значення і силу молитви, силу смирення Божої Матері та ЇЇ служіння Сину Божому. Марія за давніми молитвами є "чеснішою Херувим та славнішою без порівняння Серафим". Ніхто з жінок біблійної історії не мав таких порівнянь, як Марія.

Ікона "Успіння Пресвятої Богородиці"

Саме тому Успенський піст за суворістю прирівнюється до Великого посту. Хоча він триває лише два тижні, але для тих, хто не витримав Великий піст, це - ще одна спроба отримати благодать Божу.

Що можна і не можна їсти в Успенський піст: харчування по днях

Від 14 до 27 серпня не вживають м’ясо, олію і рибу (рибні страви дозволені тільки 19 серпня - на свято Преображення Господнього).

Основна їжа під час посту - картопля, овочі, горіхи, гриби, фрукти, ягоди. При цьому до Яблучного Спаса (19 серпня) краще відмовитися від вживання яблук, вина і винограду.

Фото: Pexels

По понеділках, середах і п'ятницях Успенського посту віруючим слід дотримуватися сухоїдіння - дозволяються вода, хліб, сіль, фрукти та овочі в сирому вигляді, сухофрукти, горіхи, мед.

По вівторках і четвергах дозволяються гарячі страви без додавання масла. По суботах і неділях - гаряча їжа з маслом, вино.

Утім, щоб від посту була користь, відсутність тваринних продуктів на столі потрібно сприймати з радістю, як подолання егоїзму та подяку Богу за своє життя і життя своїх близьких.

Що можна і що заборонено робити в Успенський піст

Але їжа - далеко не єдине, що слід обмежити! Набагато важливіше обмежити негативне насичення особистого простору та бути милосердними один до одного.

  1. Дуже важливо думати, що говориш.
  2. Знизити своє інформаційне навантаження, перекрити доступ у ваш внутрішній світ усім негативам.
  3. Робити кроки назустріч Богу. А саме: молитися, читати та слухати Євангеліє й православні пісні на Youtube або інших онлайн-платформах тощо.
  4. Каятися у всіх своїх гріхах, які можемо пригадати, і навіть у тих, що не можемо пригадати.
  5. Не ображатися та намагатися прощати.
  6. Подолати хоча б одну ваду або погану звичку.
  7. Творити добрі справи милосердя, допомагати тим, хто потребує допомоги або просить про неї.

Які молитви потрібно читати на Успенський піст

Під час посту щодня бажано читати молитву до Пресвятої Богородиці (будь-яку, їх дуже багато). Якомога частіше заходити до храму, хоча б на 5 хвилин, і відвідувати недільні богослужіння.

Пісні страви на Успенський піст

Суп-пюре з червоної квасолі 

Інгридієнти

  • 500 гр. квасолі
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • стебло селери
  • 2-3 помідори (або томатний сік)
  • зубчик часнику
  • зелень

Квасолю замочити на 5-6 годин, а ще краще з вечора - і залишити до ранку. Вранці набряклу квасолю промити під проточною водою і поставити варити. Варити на невеликому вогні до повної готовності (квасоля повинна розваритися). 
Тим часом підсмажуємо цибулину і морквину в рослинному маслі, туди ж додаємо тонко нашатковане стебло селери, помідор, порізаний кубиками, або склянку томатного соку. 
Квасолевий відвар процідити і протерти через сито. Ввести в нього приготовану заправку і подрібнений пучок зелені кропу і петрушки. 
Поставити суп на вогонь, і як тільки він знову закипить, додати подрібнений зубчик часнику. Вимкнути вогонь і дати супу небагато потомитися в каструлі. 

Фото: Freepik

Капуста, тушкована з яблуками і солодким перцем 

Інгридієнти 

  • 700 г білокачанної капусти
  • 2 кислих яблука
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 1 солодкий перець
  • 3 ст. ложки рослинної олії
  • сіль за смаком. 

Капусту нашаткувати, перець нарізати соломкою, цибулю подрібнити. Все скласти в глибоку сковороду, залити 0,75 склянкою води, посолити і тушкувати 10 хвилин під кришкою. Потім додати натерте на крупній тертці яблуко і тушкувати ще 5 хвилин. Потім додати рослинне масло, перемішати і тушкувати без кришки, помішуючи. Через 5 хвилин зняти з вогню. Тушкована капуста гарна й у гарячому, і в холодному вигляді.

Фото: Freepik

Сочевична каша

Інгридієнти

  • 2 склянки коричнево-зеленої сочевиці
  • 1 л води
  • 1 ріпчаста цибулина
  • рослинне масло
  • сіль за смаком. 

Сочевицю перебрати, промити, залити гарячою водою, накрити кришкою і варити на маленькому вогні приблизно годину, посолити за смаком. Цибулину дрібно нарізати і спасерувати на олії, додати до каші, накрити кришкою і варити при мінімальному нагріві ще 10 хвилин.

Читайте також: День ангела 14 серпня: кого вітати з іменинами цього дня

Наступна публікація