Ув'язнений в Криму Балух привітав українців зі створенням Помісної церкви

Ув'язнений в Криму Балух привітав українців зі створенням Помісної церкви

Фото: Громадське ТБ

Балуха в ув'язненні вкрай хвилювала тема створення єдиної Православної церкви.

Ув'язнений в керченській колонії український активіст Володимир Балух привітав народ України зі створенням помісної Православної церкви України.

Про це у понеділок, 17 грудня, пише "Крим.Реалії" з посиланням на архієпископа Сімферопольський і Кримського Української православної церкви Климент.

"Володимир передає привітання всього українського народу із великою подією, що сталася в Україні. З тим, що відбувся помісний об'єднавчий собор, який об'єднав українське православ'я в єдину православну сім'ю. Він сказав: "Дякую Богу за те, що я дожив до цієї великої події, і тепер знаю, що в Україні, нарешті, єдина церква", - розповів архієпископ Климент.

За словами архієпископа, Балуха в ув'язненні вкрай хвилювала тема створення єдиної Православної церкви, він ставив це питання щоразу під час зустрічі.

"Володимир весь час запитував: "Коли відбудеться собор? Чи буде він? Чи проводиться робота?" Він говорив: "Я так молюся, читаю псалтир, щоб, нарешті, церква об'єдналася", - додав Климент.

Він розповів, що передав Балуху псалтир українською мовою, читання якого "заспокоює його і надає йому сили".

Нагадаємо, 5 липня так званий суд засудив Балуха до п'яти років позбавлення волі в рамках двох кримінальних справ. Його також зобов'язали виплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів.

Спершу Володимира Балуха засудили до трьох років і семи місяців колонії-поселення за звинуваченням у нібито незаконному зберіганні боєприпасів. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений у дворі його будинку.

15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий Собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Політв'язень Володимир Балух призупиняє голодування

Політв'язень Володимир Балух призупиняє голодування

Повʼязані теми:

Наступна публікація