Заражений сибіркою пісок зі скотомогильника могли розтягнути по всій Україні

Заражений сибіркою пісок зі скотомогильника могли розтягнути по всій Україні

Узбіччя траси Київ-Чоп засипають зараженим сибіркою піском зі скотомогильника

Спори сибірки здатні зберігатись у ґрунті понад сто років, а тепер загрожують і тваринам, і населенню.

Довкола будівництва на Житомирщині траси Київ-Чоп розвивається скандал, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30.

Пісок, яким засипали узбіччя неподалік селища Ставище, міг бути зараженим сибіркою, твердить Ставищанський сільський голова Юрій Герасименко.

Його видобували із несанкціонованого піщаного кар'єру - у санітарній зоні скотомогильників, де поховані трупи тварин, заражені цією недугою.

Герасименко розповів, що дорогу будували авральними темпами, щоб встигнути до Євро-2012, тому пісок брали там, де ближче.

"Цей пісок вивозився на трасу Київ-Житомир, відсипку робили. Бралось, без дозволу вивозилось. Я по номерах бачив, що це Одеська область, Луганська область були, Запорізька область і з Криму були. Могли зачепити і куди хоч те відвезти", - бідкається ставищанський голова.

Несанкціонований піщаний кар'єр площею у два гектари міститься лише за кілька метрів від скотомогильника із сибіркою. Її спори здатні зберігатись у ґрунті понад сто років.

Місцеві ветеринари запевняють, що добувачі піску сам могильник не зачепили, а розрили його санітарну зону, що теж небезпечно.

Хто, куди і скільки вивіз потенційно зараженого піску, тепер з'ясовує прокуратура.

А незаконний кар'єр затоплений водою. Місцеві жителі бояться, що разом із нею інфекція може потрапити у ґрунт і заразити все село.

Щоб закопати незаконний кар'єр біля небезпечного скотомогильника, прокуратура знайшла господаря цієї землі. Кажуть, заражену ділянку віддали в оренду місцевому фермеру. Саме він і мусить сплатити збитки та відновити цілісність скотомогильника.

Водночас фермер заявив, що нікому нічого не винен, оскільки незаконний видобуток піску вели не на його землях.

На трасі Київ-Чоп може бути пісок, заражений сибіркою

На трасі Київ-Чоп може бути пісок, заражений сибіркою

Повʼязані теми:

Наступна публікація