В Афганістані 90 українців та членів їх сімей потребують евакуації, проте літак не може вилетіти

В Афганістані 90 українців та членів їх сімей потребують евакуації, проте літак не може вилетіти

Фото: УНІАН

Зараз, за даними МЗС, евакуації чекає близько 90 українців афганського походження та членів їхніх родин.

В Афганістані наразі потребують евакуації близько 90 українських громадян та членів їх сімей.

Про це написав у Facebook речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Посольства України в Таджикистані та Пакистані нині формують список наших громадян, які мають бажання бути евакуйованими із Афганістану. Зараз йдеться про близько 90 українців афганського походження та членів їхніх родин", — розповів дипломат.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в коментарі "Укрінформу" повідомив, що в аеропорту Кабула перебуває другий український літак, але він не може вилетіти.

"Зараз найбільша проблема в тому, що у нас є борт, який там перебуває, який не може вилетіти. Він теоретично в якийсь момент зможе вилетіти, але чи зможе новий літак туди прибути український — це поки що питання без відповіді. Відповідь на це запитання залежатиме від стабілізації ситуації в Афганістані", — сказав міністр.

Він назвав ситуацію у Кабульському аеропорту критичною. Кулеба закликав українців Афганістану телефонувати до посольств України в Таджикистані, Пакистані і заявляти про своє місце перебування.

Як передає "КП в Україні", журналісти якої зв'язалися з одним з українців в Кабулі, ситуація у місті катастрофічна.

"Таліби ходять містом. Їх тут неймовірно багато. Ми з хлопцями закрилися і нікуди не виходимо. До нас вже приходила делегація талібів і питала, хто ми такі і що тут робимо. Не знаємо, що буде далі. Зараз тут дуже велика кількість людей, які застрягли далеко від аеропорту і не можуть вибратися з країни. Безпечний трансфер з місця розташування до аеропорту неможливий. Щоб ви розуміли, у нас є знайомі хлопці з України, які працюють буквально поруч з аеропортом. Вони не зробили поки жодної спроби, щоб дістатися до терміналу, тому що це небезпечно", — розповів співрозмовник видання.

Чоловік стверджує, що разом з ним застрягли ще 11 українців, а також декілька осіб інших національностей. За його словами, ціни на авіарейси виросли до 4000 доларів, проте дістати квиток нереально.

Раніше повідомлялося, що в неділю, 15 серпня, український літак евакуював з Кабула 8 українців і 71 іноземців — громадян Нідерландів, Хорватії, Білорусії і Афганістану.

Спочатку в МЗС повідомляли, що в Афганістані залишилося ще близько 50 українців.

Нагадаємо:

Зауважимо, що ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні покинути країну до 11 вересня цього року.

Новини світу: засідання Радбезу ООН щодо Афганістану – що вирішили

Новини світу: засідання Радбезу ООН щодо Афганістану – що вирішили

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Талібан захопив Афганістан
Наступна публікація