В Антимонопольному комітеті пояснили, чому так стрімко злетіли ціни на продукти

В Антимонопольному комітеті пояснили, чому так стрімко злетіли ціни на продукти

Ціни у супермаркетах продовжують зростати / Фото: Гроші

Селяни продають свою продукцію за копійки, а магазини навмисне створюють ажіотаж. 

Підняття цін вдарило по усіх українцях, а в Антимонопольному комітеті говорять про змову власників найбільших торгівельних мереж столиці. Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Сьогодні в супермаркетах спокійно. Але перемогли в цьому бою -  ціни. Найдешевші огірки коштують 28 гривень, а  найдорожчі - 32 і 41 гривня. Часник за 89, цибуля - 31, не відстають і помідори.

В країні полів та плодючого чорнозему тепер дешевше купити бразильські фрукти, ніж вітчизняні овочі.  А тим часом десь за сотні кілометрів від столиці стихійні мітинги відбуваються ледь не щодня. Про них не люблять згадувати в Аграрному міністерстві.

У Ямпільському районі в селі Михайлівка, поки в супермаркетах ціни злітають до небес, селяни рахують копійки. За молоко у столичному магазині платимо десь 10-12-ть гривень, а у селян його куплять, в найкращому випадку, за 3.

Як супермаркети наживаються на голодуванні українців

Як супермаркети наживаються на голодуванні українців

Самі ж приймальники молока, як і належить - розводять руками. Натомість експерти заявляють, що ціни штучно занижують.

В Антимонопольному комітеті, схоже, спіймали того, хто розкачує ціни - це супермаркети, які безсовісно задрали цінники.

"Практично на всі групи товарів широкого вжитку застосовуються такі практики, що призводять до здороження на 20-30% , і ми вважаємо, що ці практики є не обґрунтованими", - розповіла керівник шостого управління досліджень і розслідувань Антимонопольного комітету Олена Шевчук, додавши, що нажитися на простих українцях вирішили усі найвідоміші у Києві супермаркети.

Натомість інші фахівці вважають, що до подорожчання скоріш причетна державна бюрократія, ніж торгові мережі.

"Наявна податкова система, наявна система дозволів фіто-санітарних і так далі, вона може впливати на певне додаткове зростання цін", - вважає Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Якщо проживемо без форс-мажорів до літа -  в супермаркетах ціни будуть змушені повзти донизу через сезонне зниження. 

Натомість у Міністерстві аграрної політики вважають, що ринок реагує на здорожчання навколо, але тут триває робота над тим, щоб ми їли власне, а не імпортне. Зокрема, на підтримку фермерських господарств України був отриманий грант близько 20 мільйонів доларів.

При цьому, тотальне здорожчання продуктів у відомстві вважають кроком наближення до Європи.

Натомість у Словаччині більшість продуктів виявилися дешевшими, ніж в Україні. Цибуля в нас вже дорожча. Там, за кілограм просять 6 гривень, а у нас - 10 та 31 гривню.

Акційна ціна за кілограм томатів там 21 гривня, а у нас найдешевші обійдуться у 67 гривень за кілограм. В Україні дешевшою виявилася картопля -  за 6 гривень проти 9 у Словаччині. 

Як повідомлялося раніше, Антимонопольний комітет вимагав від крупних мереж супермаркетів знизити ціни на продукти. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація