В Одесі відома волонтерка звинуватила лікарів у недбалості: ледь не помер вчитель

В Одесі відома волонтерка звинуватила лікарів у недбалості: ледь не помер вчитель

Фото: УНІАН

Хворий отримав негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус.

В Одесі волонтери звинуватили лікарів опорної ЦРЛ №5 у недбалості. У лікарні ледь не помер 39-річний вчитель географії, краєзнавець Дмитро Жданов.

Про це повідомила керівниця благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевникова.

Чоловік звернувся до неї 14 вересня. Він лікувався вдома антибіотиками, які призначив сімейний лікар. "Температура 38-39. Відправила на аналізи, на КТ. Результат: полісегментарна пневмонія і дуже високий реактивний білок (погана ознака для ковідних хворих). Два дня вмовляла госпіталізуватися. Тут зробив помилку сам пацієнт, наполегливо вважаючи, що вдома він впорається сам. Хоча може так би і було, з огляду на те, що сталося далі", — розповіла Ножевникова.

В День учителя... Диме 39 лет и он учитель географии. Он позвонил мне 14 сентября. На тот момент болел уже 5 дней....

Опубликовано Катериной Ножевниковой Воскресенье, 4 октября 2020 г.

За її словами, далі почалася одна з найстрашніших історій у її житті. Стан пацієнта різко погіршився і волонтерка домовилася, щоб його прийняли у лікарні водників.  "Перший раз швидка відмовилась брати його через "у вас не все так погано". На другий день, коли сатурація стала падати, я знову наполягла викликати брігаду. Приїхали і все таки забрали", — написала волонтерка.

Проте пацієнта відвезли в ЦРБ №5 у парк Шевченко. За словами Катерини Ножевникової, майже добу до хворого не підходили лікарі. "Три доби у пацієнта не було сечі. Дві доби він кашляв кров'ю і йому відповідали "це ви накашляли". Того ранку я зателефонувала йому, щоб дізнатися, як він пережив ніч. Вирішила записати його, щоб передати відповіді своїм лікарям. Через хвилину вони відповили: "Катя, у нього відмовили нирки і схоже кардіогенний набряк легенів. Витягуй його звідти, як хочеш. Інакше він помре через годину-дві", — написала волонтерка.

Вона почала шукати лікарів у лікарні, проте на місці нікого не було. На той момент пацієнт вже не міг встати. Волонтерка попросила інших хворих знайти лікаря, але і вони не змогли. "І тоді я почала дзвонити вже в Київ. Дзвонити до Києва, щоб знайти лікарів в лікарні!", — пише Ножевнікова.

Після цього вони знайшлись. Поки волонтерка вирішувала питання з каретою швидкої, пацієнта вже зняли з кисню, вивели на вулицю і залишили там. "Минуло майже 4 години, перш ніж нам вдалося вирвати помираючого пацієнта і довезти до рятівної реанімації", — написала вона.

На той момент у хворого сатурація була нижче 70, нирки вже відмовили. Чоловік був без тями. Але до дня вчителя він прийшов до тями.

Нагадаємо, у Львові суд виніс вирок у справі акушера-гінеколога і призначив максимальний термін покарання за недбалість. Юристи кажуть, це прецедент в Україні, бо найчастіше лікарі або уникали відповідальності, або ж отримували не більше року ув'язнення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація