В одеській колонії, де збунтувалися в'язні, виявили ознаки жорстокого поводження із засудженими

В установі панує важка соціально-психологічна атмосфера.

У Південній виправній колонії №51 в Одесі, де нещодавно стався резонансний бунт ув'язнених, виявили ознаки жорстокого поводження із засудженими.

Про це повідомив представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко після того, як моніторингова група відвідала колонію.

Правозахисники заявили, що в установі панує важка соціально-психологічна атмосфера як серед засуджених, так і серед співробітників. Засуджені скаржились на системні побори в колонії, погану соціально-виховну роботу, необґрунтовані догани, зневажливе ставлення з боку адміністрації та інше.

Моніторингова група виявила, що в'язні не забезпечені у повній мірі питною водою – вони отримують її лише раз на день вранці. Засуджені та заарештовані, що перебувають у медичній частині, вживають водопровідну воду просто з-під крану.

Також у колонії недостатнє освітлення коридорів та сходів у корпусах локальних дільниць, а подекуди воно взагалі відсутнє. В омбудсмена наголошують і на незадовільному санітарному стані санвузлів. Перегородки та двері у туалетах не забезпечують достатнього рівня приватності, а подекуди відсутні. Душові кімнати не облаштовані кабінками.

Також в'язні скаржилися, що їм не дають ліки за медичним показаннями, хоча вони є у наявності. Моніторингова група виявила у медичній частині хворого з ампутацією правої руки, яку він отримав на виробництві ще у квітні.

"На теперішній час з рани досі не зняті шви. Засуджений відчуває постійний біль, знеболювальні отримує нерегулярно. Медична допомога йому обмежується перев’язками, що кваліфіковано моніторами як жорстоке поводження", – йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що ремонт у житлових приміщеннях колонії відбувається силами та коштом засуджених, приміщення загального користування не мають ознак бодай косметичного ремонту. Ремонт пошкоджених від пожежі та масових заворушень будівель та приміщень не розпочато.

За результатами моніторингового візиту в омбудсмена готують акт реагування.

Нагадаємо, 27 травня в одеській колонії номер 51 в'язні влаштували пожежу і взяли в заручники охоронців та медпрацівників. За словами тюремників, бунт почався через обшуки і вилучення заборонених предметів. Родичі ув'язнених кажуть, що ті повстали, бо в колонії їх били і годували непотребом. Нині конфлікт остаточно не вичерпаний, а між пенітенціаріями і ув'язненими тривають переговори. Зачинщикам заколоту загрожують додаткові десять років до термінів ув'язнення. Чи були перевищені повноваження з боку працівників колонії – має встановити спеціальна комісія.

Раніше повідомлялося про 7 травмованих працівників колонії.

Ув'язнених Одеської колонії почали переводити по інших закладах

Ув'язнених Одеської колонії почали переводити по інших закладах

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація