В Одеській області грабіжники катують і вбивають колишніх в’язнів концтаборів через їхні компенсації

В Одеській області грабіжники катують і вбивають колишніх в’язнів концтаборів через їхні компенсації

Поліція шукає злочинців і тих, хто їм надав інформацію про стареньких.

В Одеській області грабіжники нападають на оселі колишніх в’язнів гетто та концтаборів і по-звірячому катують їх, і навіть убивають. Ці родини отримують компенсації за пережите від німецького уряду і на ці гроші полюють "нальотчики". Напади грабіжників не пережили вже троє людей. 

Про це йдеться 19 листопада в ТСН.16.45.

Родина Віктора Олексійовича страшну ніч не забудуть ніколи. Четверо грабіжників в камуфляжному одязі та в балаклавах вночі вломилися в будинок. «Дружині приклали ніж до горла і сказали: «Давайте гроші!». І почали нас дубасити. Били нас десь години дві з половиною. Мене зв'язали, руки за спину, ноги скотчем скрутили і ламали мені хребет», - розповідає чоловік.

Аби не вбили жінка показала, де гроші. Грабіжники забрали усі прикраси та кошти, які надходили господарю як в’язню концтабору з Німеччини  — понад 16 тисяч євро. У пенсіонера з рота навіть вирвали золоті коронки. А залишаючи будинок вирішили позбутися свідків. «Каже, давай переріжу їм горлянки. А той другий каже: «Я їх так спакую, що вони самі здохнуть», Поклали нас обличчям в подушки, її руки до моїх прив'язали, обмотали шию і рот, що б не було чим дихати. Зверху подушки, ковдри, килим і зверху дошками доклали. І кажуть, що вони тепер через хвилин сорок самі задихнуться», - пригадує чоловік.

Але Віктору Олексійовичу вдалося звільнити руки та вибратися зі смертельної пастки. Вони одразу переїхали до дітей, а дім нині продають.

А от для 90-річного жителя сусіднього району напад грабіжників закінчився трагічно - його всю ніч били по голові палицею. Дідусь не витримав катувань. «Я не знаю у кого могла піднятися рука на 90-річну людину. Через сім днів дідусь помер. Дуже сильно було все перевернуто, крупи, туалет, на горище лазили всі речі, шафи, все відсували. Шукали ці гроші», - розповідає онук загиблого Олександр.

В асоціації колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів кажуть, що постраждалих від нападів вже біля півтора десятка. «Грабіжники приходять до тих, до яких вони знають, що вони отримують якусь компенсацію. І люди боятися просто. Ми вважаємо, що це якась система, це якийсь, або злив інформації від джерел, які видають», - констатує голова Одеської асоціації євреїв - колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів Роман Шварцман.

Хто може зливати дані про виплату компенсацій, з’ясовують слідчі. Перевірятимуть банківських та соцпрацівників, а також громадські організації. «Здійснюється досудове розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за фактом розбійних нападів на родини осіб, які в минулому були в'язнями концтаборів гетто. Слідством розглядається декілька версій», - говорить начальник слідчого управління ГУНП в Одеській області Олександр Саламаха.

Скільки всього таких потерпілих у поліції напевно сказати не можуть. Припускають, є жертви, яких залякали і вони бояться про це заявляти. Загалом же,утоточнюють, розбійних нападів на небідних людей в області значно побільшало. Лише в цьому році  відкрили понад сотню кримінальних проваджень .

Кореспондент Сергій Осадчук.

Повʼязані теми:

Наступна публікація