Вбивці 11-річної Даші Лук'яненко дали 15 років в'язниці: всі подробиці гучної справи

Вбивці 11-річної Даші Лук'яненко дали 15 років в'язниці: всі подробиці гучної справи

Фото: УНІАН

Суду довелося оголосити перерву перед вироком через те, що обвинувачений почав себе різати.

В Одеській області колегія судей Роздільнянського районного суду 20 січня оголосила вирок обвинуваченому в убивстві 11-річної Даші Лук'яненко. Миколу Тарасова засудили до 15 років ув'язнення.

ТСН.ua зібрав усі подробиці гучної справи.

На сьогоднішньому, останньому, засіданні 22-річний Микола Тарасов порізав собі шию. Він заперечував висунуті обвинувачення і сказав, що нікого не вбивав. Чоловіка госпіталізували до лікарні, а суддя оголосив перерву.

Представник потерпілих вважає: підсудний різав себе, аби відтягти момент, коли потрапить до в'язниці. Бо загрожує йому довічне ув'язнення. "Це, знаєте, шоу чергове, впродовж процесу таких шоу із боку Тарасова бачили багато і суд, і прокурор, і я, як представник потерпілих. Нічого з ним такого не сталося, щоб можна було перервати зачитування вироку", - заявляє Рубен Степанян.

Чим саме підсудний намагався порізати себе, і де узяв це - поки ніхто не коментує. 

Пізніше хлопця повернули з лікарні до суду. Засідання поновили. Зачитування вироку тривало впродовж кількох годин. Судді дали йому 15 років і зобов'язали виплатити потерпілій стороні 800 тисяч моральної і матеріальної шкоди.

Спроба самогубства у судовій залі: звідки у підсудного гострий предмет, яким він себе різав

Спроба самогубства у судовій залі: звідки у підсудного гострий предмет, яким він себе різав

Даша ­Лук'яненко зникла дорогою додому 

У селі Іванівка Одеської області майже два роки тому вбили 11-річну Дарину ­Лук'яненко. Вона 13 червня 2019 року вийшла з ринку, де працювала її мати, і пішла до школи на гурток танцю. Дорогою дитина зникла. Її шукали близько тижня правоохоронці, волонтери і місцеві жителі.

Зниклу на Одещині дівчинку могли кудись вивезти - правоохоронці

Зниклу на Одещині дівчинку могли кудись вивезти - правоохоронці

Тіло знайшли 19 червня у вигрібній ямі будинку 22-річного мешканця Іванівки Миколи Тарасова, який виявився сусідом дівчинки. Він добре знав Дарину. Їхні батьки разом працювали на місцевому базарі. За словами односельчан, батько виховував хлопця дуже жорстко, і той у дитинстві тікав з дому.

Під час допиту Тарасов зізнався, що спочатку душив дівчинку в коридорі, потім роздягнув її, але нібито нічого з нею не робив. А потім зарізав. Він кинув її тіло у вигрібну яму, а речі облив бензином і спалив. Основною причиною смерті 11-річної Дарини Лук'яненко стали колото-різані рани шиї, нанесені гострим предметом, з пошкодженням сонної артерії. 

Душив і намагався зґвалтувати

За даними слідства, чоловік задушив дівчинку руками, намагався зґвалтувати, завдав їй поранення гострим предметом, після чого зв'язав ноги скотчем, натягнув на голову пакет, замотав його скотчем, прив'язав до ніг камінь і скинув на триметрову глибину до вигрібної ями туалету. 

Мати хлопця розповідала, що в день зникнення дитини Тарасов сходив у душ, пограв у комп'ютерні ігри, потім дивився фільм у навушниках. Сама жінка брала активну участь у пошуках дитини. 

Радіус пошуків був понад 20 кілометрів. Утім, правоохоронці припускали, що дівчинка зникла за 300 метрів від ринку. Саме на цьому місці губив слід пошуковий собака. Мешканці двох найближчих будинків чули дитячий крик. "Істеричний був крик, на який не можна було не звернути уваги. Так кричать тільки за якихось таких ситуаціях, це крик жаху", - згадувала жителька Іванівки Валентина Корінна. 

Місцеві мешканці розповіли, що бачили, як Дарина йшла вулицею і знімала на телефон відео. "Перед зникненням дівчинка вела трансляцію в Instagram. Відео не збереглося у соціальній мережі, але є свідки, які підтверджують, що вона вела прямий ефір. Зараз цим займається одеська кіберполіція", - розповідали волонтери.

Зізнався у вбивсті після третього візиту

Першого дня пошуку собаки привели до будинку підозрюваного, однак поліція не знайшла Дарину. Лише після третього візиту чоловік таки зізнався у вбивстві. Крім того, 22-річний Микола і сам брав участь у пошуках Даринки.

Про підозрюваного селяни розповідали, що за ним помічали неадекватні дії щодо дітей, однак до поліції ніхто не заявляв. 

За словами слідчого, батьки хлопця, ймовірно, не знали про злочин сина. Вони навіть відмовилися наймати йому адвоката. "Мати просить вибачення за виховання такого сина. Сім'я нічого не знала про те, як підло вчинив їхній син і брат. Ми відмовляємося від нього, не захищатимемо його. Нехай отримає по заслугах. Ще раз, вибачте нам, будь ласка, за все", - написала Марія Тарасова в соціальних мережах. 

Односельці радять родині убивці Дарини Лук’яненко виїхати з селища

Односельці радять родині убивці Дарини Лук’яненко виїхати з селища

Змінив свідчення 

Чоловіка затримали і відправили у СІЗО, де він був увесь цей час. Спочатку хлопець в усьому зізнався. Але на першому судовому засіданні Микола змінив свої свідчення. Він заперечував, що вбив дитину, і винним себе не вважав. За його словами, свідчення з нього вибили. Але прокуратура це спростувала. 

Даші Лук'яненко встановили пам'ятник в Одеській області 

Жорстоко вбитій 11-річній Дарині Лук'яненко встановили пам'ятник у селищі Іванківка Одеської області. 

Скульптура білого кольору. Вона у вигляді дівчинки-ангела, яка тримає у руках кошик квітів. 

Фото: dumskaya.net/

"Зупинимося і подумаємо, щоб ніколи такої трагедії більше не відбулося ні в Іванівці, ні в Одесі, ні в якому іншому селі, селищі або місті України", - прокоментував встановлення пам'ятнику голова Івановської РДА Віктор Лобач. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація