В окупованому Криму у квартири українських військових заселяють силовиків РФ – правозахисник

В окупованому Криму у квартири українських військових заселяють силовиків РФ – правозахисник

Фото: penzavzglyad.ru

Російські військовослужбовці разом із представниками "правоохоронних органів" вривалися в житло, замінювали замки на дверях і заселяли туди нових осіб.

В тимчасово окупованому РФ Криму в квартири українських військовослужбовців, які передислокувалися на материкову Україну, незаконно заселяють російських силовиків.

Про це розповів під час прес-конференції юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко, пише УНІАН.

 "Сьогодні, на жаль, ми продовжуємо говорити про чергові грубі порушення норм міжнародного гуманітарного права з боку Російської Федерації на тимчасово окупованій території Криму", - констатував він.

Зокрема, Тимочко зауважив, що починаючи з осені 2014 року в окупованому Криму почали створювати так звані "житлові комісії", в які входять представники так званих "правоохоронних органів Республіки Крим" та представники Міністерства оборони Російської Федерації.

За словами юриста, такі комісії спільно з колишніми працівниками квартирно-експлуатаційних частин, які перейшли на бік РФ, почали відстежувати майно українських військовослужбовців, яке належало їм на праві користування або праві приватної власності.

"Ці квартири раніше, до окупації, видавалися на підставі ордерів або передавалися у власність на підставі відповідних свідоцтв. І українські військові, і члени їхніх родин на законних підставах володіли цим майном", - пояснив Тимочко.

Окрім того, ці комісії почали погрожувати виселенням особам, які проживали там.

"Дуже часто українські військові, коли перемістилися на іншу територію і далі проходили службу, залишали або своїх родичів, або друзів, товаришів і навіть сусідів доглядати за цим майном, сплачувати комунальні послуги. Оскільки вони розраховували на те, що колись, коли повернеться Крим, вони зможуть розраховувати проживати далі там зі своїми родинами", - сказав юрист.

Вбивцю українського школяра відпустили на волю в окупованому Криму

Вбивцю українського школяра відпустили на волю в окупованому Криму

Однак почали фіксуватися факти незаконного вилучення нерухомості. Це супроводжувалося тим, що російські військовослужбовці разом із представниками "правоохоронних органів" вривалися в житло, замінювали замки на дверях і заселяли туди нових осіб.

"І цими новими особами виявляються представники Російської Федерації. А саме представники російської армії. Це офіцери, як правило, ФСБ Російської Федерації", - зазначив Тимочко.

Юрист також навів приклади та зачитав свідчення українських військовослужбовців щодо незаконного вилучення квартир, зокрема, у Сімферополі, Севастополі та Феодосії.

"Такі випадки були і в інших містах. На сьогодні Українською Гельсінською спілкою спільно з Регіональним центром з прав людини проведено моніторинг таких ситуацій і наразі нам відомі близько 10 випадків незаконної експропріації майна", - сказав Тимочко.

Юрист також додав, що ще 15 родин військовослужбовців заявили про те, що до сьогодні до них надходять погрози з приводу того, що вони вимушені виселитися і звільнити житло, оскільки "окупаційною владою Криму воно сприймається як майно Російської Федерації, як майно Міністерства оборони Російської Федерації". 

Раніше повідомлялося, що Володимир Путін підписав "закон", який уточнює порядок погашення заборгованостей позичальників із Криму і Севастополі перед фінансовими установами України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація