В Україні 95% дітей мають уражені карієсом молочні зуби

В Україні 95% дітей мають уражені карієсом молочні зуби

Фото: ТСН

Лікарі твердять, що лікувати такі зуби слід обов’язково, бо інакше проблеми з корінними зубами неминучі.

В Україні 15% однорічних діток з молочними зубами, які ледь встигли вирости, стають жертвами карієсу, а 9 з 10 першокласників ідуть до школи з уже зіпсованими зубами. У початковій школі захворювання на карієс досягає піку в 95% уражених, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Стоматолог Іванна каже, що приймає діток віком до двох років із 14 гнилими зубами з 20. Виною тому стають солодкі компоти на ніч, погана гігієна та зволікання батьків із реакцією на проблему. "На сьогодні кожна друга дитина з такими зубами приходить", - каже медик. Дітям із запущеними проблемами операції роблять післе введення в медикаментозний сон та під місцевим наркозом. За цей час видаляють зіпсовані зуби, ставлять металеві коронки, аби захистити жувальні поверхні.

ТСН дізналась, як карієс на молочних зубах може погано повпливати на корінні

ТСН дізналась, як карієс на молочних зубах може погано повпливати на корінні

Зараз медицина намагається побороти страхи дітей перед стоматологами. Для цього робляться лікування уві сні, в лікарні постачають стоматологічні іграшки – щоб дитина могла сама полікувати іграшковий зубик, аби потім у кріслі не нервувати, а немов продовжувати гру. Маленьким пацієнтам пропонують мультики і навіть кольорові пломби – шоколадну, малинову, полуничну тощо. Проте ці зусилля інколи не дають жодного результату – діти не підпускають лікарів до своїх зубів.

Одиниці розуміють, що без здорових молочних не буде й здорових корінних зубів. Інфекція легко перекидається на постійний зуб, і він з’являється назовні уже хворим. "Дуже важливо лікувати молочні зуби. Це міф, що молочні зуби не потрібно лікувати", - твердять експерти. Лікарі радять малечі їсти не більше однієї цукерки на день і обов’язково прополоскати рот після неї. А також проходити профілактичний огляд раз на три місяці. Та найголовніше відбувається не у кріслі стоматолога, а біля звичайної мийки, де малюки мають щодня чистити зуби.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація