В Україні бюрократична плутанина заважає відправляти поранених майданівців на лікування за кордон

В Україні бюрократична плутанина заважає відправляти поранених майданівців на лікування за кордон

Через бюрократію і зволікання поранені євромайданівці можуть померти

Операції конче необхідні ще майже 40 пораненим під час лютневих сутичок у центрі столиці.

Дев'ятьох активістів Євромайдану із вогнестрільними пораненнями учора відправили на лікування до Ізраїлю. Клініки саме цієї країни мають досвід в оперуванні таких травм та в подальшому - реабілітації. Утім, організувати оперативну допомогу активістам нині вкрай важко. На заваді стають бюрократичні процедури, яких вимагають благодійні фонди, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Олександра Гуча з реанімобіля пересадили на літак, який повезе його на лікування до Ізраїлю. Стегнова кістка - розбита, куля пройшла на виліт. Їде лікуватися після операції і 17-річний сирота Володимир Бідюк. У Романа стан - украй важкий, а нього теж наскрізне поранення. У хлопця роздроблений хребет. Вітчизняні лікарі, кажуть активісти, - безсилі.

Право цих двох хлопців полетіли за кордон, активісти буквально вигризали зубами, вони збирали кошти і особисто контролювали посадку на літак. Бояться віддавати комусь гроші. Кажуть, що у зборі коштів - хаос, бо люди перераховують на благодійні фонди. Ті ж вимагають зайвих підтверджень та довідок. Поки триває збір документів і ведеться діалог, поранені втрачають дорогоцінний час. Учора до Ізраїлю відлетіли лише ті, у кого є активіст-опікун - 9 людей. Але таких мають не всі тяжко поранені.

Повного і, головне, єдиного списку тих, хто негайно потребує допомоги, ще не склали. Як і хто має це координувати, не знають і у самих фондах. Тому вимушені власними силами оцінювати ефективність витрачених коштів.

Втрутитись в процес обидві сторони просять Мінздоров'я. Є кошти, є хворі, але нема системи. Поки її будуть налагоджувати, люди можуть померти.

Нагадаємо, що іноземні медики згодні лікувати потерпілих майданівців лише за гроші

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська.

9 поранених євромайданівців відправились на лікування до Ізраїлю

9 поранених євромайданівців відправились на лікування до Ізраїлю

Повʼязані теми:

Наступна публікація