В Україні через коронавірус утричі зменшилися усиновлення дітей іноземцями

В Україні через коронавірус утричі зменшилися усиновлення дітей іноземцями

Фото: УНІАН

Найчастіше в родини за кордон їдуть діти з діагнозами, з якими в Україні усиновлюють вкрай рідко.

Важила 10 кілограмів у свої 15 років, знесилена та квола, - такою після інтернату вдочерили дівчинку Аллу.  Медики, які виходжували дитину, запевняють: усиновлення та індивідуальна реабілітація для Алли - порятунок. Проте через карантин дорога дівчинки до сім'ї за океаном затрималась на пів року. В Україні через пандемію утричі зменшились закордонні усиновлення.

Тож, чи стане українка Алла американкою Амелі - йдеться 5 листопада в сюжеті ТСН.19:30.

Аллі купують одяг на 5 років, тоді як їй 16. Уже 2 місяці як дівчинку вдочерили, і поки дорога додому затягнулась -  Алла у лікарні. Медсестра Олена - няня, яка доглядає дівчинку, шокована кволістю дитини. 

"Ми тут всі шоковані від ситуації, як, м'яко кажучи, запущена дитина дожила до 16 років без медичного втручання", - говорить вона.

З численними діагнозами, нерухому і лежачу, без емоцій та усмішок, із синцями, зіпсованими зубами та небезпечною для життя низькою вагою - такою дівчинку побачила Світлана із США в інтернаті рік тому. Проте жінка пам'ятає очі Алли, заради яких вирішила за сироту з України поборотись. Нині після кількох місяців карантину вона приїхала забрати доньку додому. 

В Україні через пандемію утричі зменшились усиновлення дітей за кордон

В Україні через пандемію утричі зменшились усиновлення дітей за кордон

Аллу мама називає Амелі, цілує і дивується: за два місяці життя не в інтернаті дівчинку не впізнати. Нерухомі ще 2 місяці тому руки - нині пробують махати і вітатись. Лікарі констатують: завдяки зміні харчування дівчинка почала поправлятись. Такі зміни лише за 2 місяці індивідуального догляду надихають волонтерів, які  допомагають у важких усиновленнях.

Її донька -  боєць, каже мама-американка Світлана, і забирає дівчинку з лікарні додому.

Довга дорога до мами дівчинка Амелі з важкими діагнозами, яка дивом вижила в інтернаті і у 16 років дочекалась шансу на нову сім'ю. Проте кожен день затримки із усиновленням  для таких важкохворих дітей забирає у них дорогоцінний час на реабілітацію і сімейне тепло.  Якби не карантин, каже Світлана,  Амелі була б уже вдома ще в травні.

Удома на Амелі чекає велика сім'я - 13 дітей. Тато - вчитель, у родини є свій маленький бізнес. Усиновлювати і не боятись важких діагнозів Світлана каже почала після того, як у самої народилась важка дитина.

Дівчинку у США чекають реабілітологи, басейн і логопеди. 

В Україні цьогоріч іноземці всиновили 136 дітей - це втричі менше, ніж торік. Найчастіше в родини за кордон їдуть діти з діагнозами, з якими в Україні усиновлюють вкрай рідко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація