В Україні через спекотну погоду активізувалися змії, вже є потерпілі від їхніх укусів

В Україні через спекотну погоду активізувалися змії, вже є потерпілі від їхніх укусів

Фото: pixabay.com

Лише на Львівщині чотири людини потрапили до лікарні через напади плазунів.

Четверо людей після укусів отруйних гадюк шпиталізовані на Львівщині, двоє - в реанімації. Усі потерпілі - з одного гірського району. Гадюки кидались на людей, коли вони збирали у лісі ягоди чи працювали у полі, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

24-річна вагітна Мар'яна була на сінокосі, вона якраз сіла відпочити, як відчула – по нозі щось повзе. Вона не відчула укус, але потім побачила сліди від зубів і кров. Із сильним болем жінку шпиталізували спочатку до найближчої лікарні, потім до Львова. Найбільше медики непокоїлись за маля. Проте зараз загрози ані йому, ані майбутній мамі немає. Лікарі кажуть, що за допомогою жінка звернулася вчасно, тож отрута не встигла потрапити в кровотік.

Змії атакують. Чотирьох людей після укусів отруйних гадюк шпиталізували на Львівщині

Змії атакують. Чотирьох людей після укусів отруйних гадюк шпиталізували на Львівщині

Тим часом в Сколівській лікарні ще три жертви гадюк. Серед них - 12-річна дівчинка, яку змія покусала просто на подвір"ї. Її стан задовільний, але відвідувачів до неї мати поки не пускає. І дві жінки в реанімації. Одарку Пристайович плазун вжалив у квітнику. Жінку із сильною інтоксикацією до лікарні привезли рідні. А от Марії до медиків довелося добиратися самотужки, Гадюка вкусила її у лісі, де Марія з дітьми збирала ягоди. Біль був страшенний, каже жінка.

"Мене дуже запекло, я почала кричати, всі позбігалися. Почали видавлювати, щоб яд видавити", - розповідає постраждала.

А цього робити не можна, застерігають фахівці.

"Ні в якому разі не треба передавлювати, якщо це кінцівка вище місця цього, бо це погіршить стан. Не можна відсмоктувати отруту ні в якому разі, не має ідеальної порожнини, де б не було тріщин, пошкоджень. Ця отрута потрапить у кров людині, яка буде відсмоктувати", - каже зоолог Ігор Антахович.

Змії активізувалися, бо тепло, попереджає біолог Оксана Мороз. В Україні  є 11 видів отруйних змій. Жодна з них не нападає без причини - зазвичай кусають, бо захищаються.

"Вона причаїлась і ми можемо наступити на неї, навіть присісти, тому бажано всі місця відпочинку перевіряти: покричати, взяти паличку, прошурхати всю цю траву, де вона може знаходитись. Якщо є якийсь галас, крики - змія відповзе", - каже науковець.

Якщо ж змія таки вкусила – медики радять не панікувати, пити багато рідини і якнайшвидше діставатися до лікарні. Бо якщо зволікати, отрута пошириться і може призвести до смерті.

Кореспондент ТСН Марічка Кужик

Повʼязані теми:

Наступна публікація