Чоловікам надаватимуть додаткову оплачувану декретну відпустку: Рада підтримала законопроєкт

Чоловікам надаватимуть додаткову оплачувану декретну відпустку: Рада підтримала законопроєкт

Фото: Pexels

Нардепи змінили правила декретної відпустки.

Верховна Рада України під час засідання 1 грудня проголосувала в першому читанні за законопроєкт, який розширює можливість чоловіка у праві догляду за дитиною.

Законопроєкт 3695 підтримав 301 депутат.

Законопроєктом пропонується доповнити Кодекс законів про працю та Закон "Про відпустки" новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця. Таку відпустку пропонується надавати одній із перелічених осіб:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

"Цим законопроєктом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні", - йдеться у пояснювальній записці.

Документ пропонує визначити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька).

Очікується, що ухвалення ього законопроєкту сприятиме утвердженню гендерної рівності у сфері трудових та шлюбно-сімейних взаємин; забезпечить можливості для поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками працівникам обох статей; усуне обмеження, що порушують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створить передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Нагадаємо, розмір допомоги з вагітності та пологів від Фонду соціального страхування України зріс на 14,5% за підсумками трьох кварталів, порівняно з тим же періодом минулого року. Нині він становить 280 грн за кожен день перебування у відпустці з вагітності та пологів, яка у загальних випадках триває 126 календарних днів.

В Україні збільшилися декретні виплати — Економічні новини

В Україні збільшилися декретні виплати — Економічні новини

Повʼязані теми:

Наступна публікація